Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja bh. kompanija se našla na listi najbrže rastućih firmi u Evropi, ko u Sarajevu gradi najveći salon namještaja u region, kako će izgledati kultni sarajevski Vidikovac nakon izgradnje novog objekta, ko želi graditi veliki kompleks u Zenici…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Ove godine otvaranje kultnog Vidikovca

Radovi na obnovi kultnog Vidikovca u blizini dolazne stanice žičare na Trebeviću odvijaju se prema planu. Okončana je prva faza izgradnje, a otvaranje je planirano tokom ove godine.

  1. Rekordna dobit “Autocesta FBiH”

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH povećalo je prihode i dobit prošle godine. Poslovni prihodi preduzeća zaduženog za izgradnju autocesta porasli su lani na 209,4 miliona KM, sa 201,3 miliona godinu ranije. Čista zarada, odnosno neto dobit dostigla je iznos od 133,7 miliona maraka. Godinu ranije iznosila je 117,5 miliona KM. Podsjetimo, dobit Autocesta FBiH drastično je porasla posljednjih godina usljed uvođenja novih akciza na gorivo.

  1. U Prijedoru niču pogoni za 700 radnika

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković obišao je ove sedmice Industrijsku zonu “Celpak” i tekuće radove na nekoliko objekata u ovom industrijskom kompleksu. On je pri tom izjavio da je u toku izgradnja četiri industrijska objekta na području ove zone. Pored njih, jedan industrijski objekat se gradi u Trnopolju, dva se planiraju rekonstruisati i proširiti pored ovih pet i dva bi trebala početi gradnju u ovoj godini.

On je dodao da se tako u industrijskoj zoni, koja je početkom prošle godine bila ledina, sad gradi industrijski kompleks u kojem se očekuje da će po završetku ovih poslova biti zaposleno oko 700 radnika.

  1. Pogledajte projekat koji će promijeniti Zenicu

Delegacija kompanije Rasiyat, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na čelu s direktorom Muhammadom A. Al-Yamanijem posjetila je ove sedmice Gradsku upravu Zenice gdje im je domaćin bio gradonačelnik Fuad Kasumović sa saradnicima.

Oni su predstavili ambiciozni projekat izgradnje trgovačkog centra i rekreativnog kompleksa na zemljištu smještenom u Poslovno rekreativnoj turističkoj zoni Zenica-Jug. Pogledajte kako izgleda planirani projekat.

  1. Za Sarajevo Business Forum već prijavljeno oko 200 projekata

Do sada je za Sarajevo Business Forum 2020. prijavljeno 198 projekata. Od toga je 57 iz poljoprivrede, deset je iz oblasti edukacije i sporta, 60 iz energetskog sektora, 34 projekta su iz oblasti infrastrukture i nekretnina, metalna i drvna industrija ponudile su 30 projekata, iz turizma su 82 poslovne ideje, dok su zasada samo 3 prijavljena projekta iz IT-a. Također, još 11 projekata prijavljeno je iz grupe „ostalih“.

Lista projekata nije konačna, registracija i prijava projekata je na neki način tek otvorena i započeo je proces prijave.

  1. Virus korona zaustavlja proizvodnju i u BiH

Fabrika za proizvodnju peleta “Final group” iz Lušci Palanke, nadomak Sanskog Mosta, nedavno je potpuno obustavila proizvodnju zbog toga što je došlo do masovnog otkazivanja porudžbina iz Italije. S identičnim problemom trenutno se susreće još nekoliko ovdašnjih preduzeća koja na tržište Italije izvoze ogrevno drvo.

  1. Na Igmanu će se graditi sportsko-rekreativni centar

Općinsko vijeće Hadžići krajem februara je utvrilo Nacrt Urbanističkog projekta „Igman – Veliko polje“.  Ovaj dokument upućen je u fazu javne rasprave koja traje do kraja marta. Izmjenama planskih dokumenata pristupilo se u skladu sa inicijativom Općine Hadžići i pismom namjere Investitora „Emirates“ d.o.o. Sarajevo.

Investitor, kao vlasnika hotela „Fery“, ima namjeru graditi turistički sportsko-rekreativni centar u području Velikog polja. Pogledajte šta bi sve trebalo biti izgrađeno u okviru projekta.

  1. Nijemci ponovo traže dobavljače s Balkana

Predstavništvo njemačke privrede u BiH, njemačke Vanjskotrgovinske komore (AHK) u zemljama Zapadnog Balkana, kao i njemačko Udruženje za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V.), ponovo organiziraju regionalni B2B projekt. Događaj će biti održan u njemačkom Mannheimu 15. i 16. juna 2020. godine.

Cilj projekta je da njemačke firme pronađu proizvođače iz regije, tj. nove potencijalne dobavljače roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja. Podsjetimo da je nastup bh. kompanija prethodnih godina bio izuzetno zapažen.

  1. Ećo gradi najveći salon namještaja u regionu

Kompanija Ećo Company počela je izgradnju najvećeg i najreprezentativnijeg salona namještaja u regionu. Nova poslovna zgrada nalazit će se nedaleko od postojećeg salona namještaja, u sarajevskom naselju Stup.

– Završetak izgradnje planiran je krajem ove godine. U novoj poslovnoj zgradi našim klijentima ćemo prezentirati proizvode na jednom svjetskom nivou – kazao je Suad Ećo, generalni direktor kompanije.

  1. Na listi najbrže rastućih u Evropi prvi put i jedna firma iz BiH

Na najnovijoj listi 1000 najbrže rastućih kompanija u Evropi koju je objavio Financial Times po prvi put u istoriji našla se i jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine.

Na listi kompanija za 2020. godinu koje su ostvarile najveću stopu rasta prihoda na 187. mjestu našla se kompanija Ministry of Programming iz Sarajeva.