Od ledine do poslovne zone za 700 radnika

0

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković obišao je ove sedmice Industrijsku zonu “Celpak” i tekuće radove na nekoliko objekata u ovom industrijskom kompleksu. On je pri tom izjavio da je u toku izgradnja četiri industrijska objekta na području ove zone.

– Pored njih, jedan industrijski objekat se gradi u Trnopolju, dva se planiraju rekonstruisati i proširiti pored ovih pet i dva bi trebala početi gradnju u ovoj godini – izjavio je Đaković.

On je dodao da se tako u industrijskoj zoni, koja je početkom prošle godine bila ledina, sad gradi industrijski kompleks u kojem se očekuje da će po završetku ovih poslova biti zaposleno oko 700 radnika. Sve nove objekte u industrijskoj zoni povezuje i nova saobraćajnica.

– To je cesta 106. Sad nastavljamo njenu izgradnju i u drugom dijelu s namjerom da se to asfaltira, dovede vodovod, kanalizacija, električna energija. Na ovom području u prethodnih godinu dana izgrađene su i dvije trafo stanice – rekao je Đaković.

On je dodao da je ovo jedan impozantan zbir planiranih proizvodnih objekata koji su u fazi rada i planiraju se u ovoj godini završiti na području grada Prijedora.

Osim novih i značajnijih zapošljavanja u planu je, kako kaže, i gradnja još nekoliko proizvodnih pogona. Ističe i pogodnosti koje gradska uprava nudi preduzetnicima i poslovnim partnerima.

– Prije svega ovdje je važno istaći da Prijedor izuzetno transparentno radi i da su to investitori prepoznali. I to je je glavni razlog zbog kojeg dolaze u Prijedor. Grad Prijedor pod povoljnim uslovima nudi i građevinsko zemljište i pomoć prilikom zapošljavanja novih radnika – istakao je Đaković.

Savjetnik gradonačelnika za ekonomska pitanja Mišo Reljić precizirao je da su svi ovi radovi počeli prije nekoliko mjeseci.

– Cesta 106, izvjesno je, biće završena do sredine juna, a uz nju su redom kompanija „Raki“, „Edna metalworking“, potom kompanija „CNC Power“ i posljednja u nizu “Roundliner” – istakao je Reljić.

Kad se ovaj prostor izgradi tu bi, kako kaže Reljić, radilo oko 250 radnika. Tu je i kompanija “MM Plastik” i nova hala slovenačkog “Kolektora”. Planirana je i izgradnja nove ceste 104.

Reljić napominje da se u Trnoplju gradi pogon „SB Lasera“, a u zoni Brezičana u toku je rekonstrukcija objekta koji je kupila „Kalcedonija“ i prijem radnika. Početak rada „Kalcedonije“ očekuje su u junu mjesecu kada bi i „Kolektor“ trebao ozvaničiti svoj rad.