Šta vlasnik Sunnylanda planira graditi na Igmanu

0

Općinsko vijeće Hadžići krajem februara je utvrilo Nacrt Urbanističkog projekta „Igman – Veliko polje“.  Ovaj dokument upućen je u fazu javne rasprave koja traje do kraja marta, piše BiznisInfo.

Izmjenama planskih dokumenata pristupilo se u skladu sa inicijativom Općine Hadžići i pismom namjere Investitora „Emirates“ d.o.o. Sarajevo.

Investitor, kao vlasnika hotela „Fery“, ima namjeru graditi turistički sportsko-rekreativni centar u području Velikog polja, navodi se u Odluci. BiznisInfo podsjeća da je riječ o vlasnicima zabavnog parka Sunnyland na Trebeviću. Kako smo ranije pisali, rekonstruisani hotel Fery trebao bi biti otvoren na proljeće. 

Općina Hadžići je, s druge strane, iskazala interes za aktiviranje ovog područja u svrhu uređenja i razvoja. Novim dokumentom planirana je izgradnja sportskih terena i dvorane za fudbal, odbojku, rukomet, košarku, tenis, stoni tenis, i sl.

Glavni fudbalski teren je pokriven prirodnom travom, sa tribinom sa istočne i sjeverne strane kapaciteta 1.500 mjesta.

Također su predviđene zone rekreativnih aktivnosti (šetnja, trčanje, vožnja biciklom, rolanje, i sl.), prostori za igru djece, strelište (biatlon strelište), amfiteatar na otvorenom, hobi zabave, okupljanja te korištenje ambijenta za određene vidove zdravstvenog turizma i rehabilitacije.

Za djecu su planirana i dva ski dječija lifta koja su predviđena za rekonstrukciju kao i nova vučna traka između dva ski lifta.

Za zimski period redviđen je i ski poligon, ledene plohe za klizanje, biatlon staza, uređene staze za hodanje na skijama i staza za nordijsko skijanje, skijaška staza…

Osim rekonstrukcije i dogradnje postojećeg objekata Hotel „Fery“ predviđena je i rekonstrukcija planinarskog doma „Studenski nastavni dom“ kao objekata edukativnog karaktera kao i smještajnog i ugostiteljskog kapaciteta.

Planirana je zatvorena sportska dvorana sa garažom. Za potrebe sportista, gostiju i izletnika planirani su sadržaji poput trgovina, ugostiteljsskih objekata, prostora za iznajmljivanje sportske opreme i sl., kao i dvije podzmne etaže garaže.

Kompleks će sadržavati i objekat konjušnice sa restoranom i stazom za jahanje.

BiznisInfo.ba