Top 10 poslovnih događaja u protekloj sedmici

0

Domaće kompanije sve više se odlučuju da investiraju, šire proizvodne ili prodajne kapacitete, i zapošljavaju nove radnike. Takvih vijesti nije nedostajalo ni ove sedmice. BiznisInfo i ProCredit Bank donose pregled najznačajnijih vijesti i događaja u protekloj sedmici. 

  1. Širegović zabilježio rast prihoda

Kompanija Širbegović iz Gračanice saopštila je ove sedmice da je u 2017. godini ostvarila rast prihoda od preko 36%. Osim toga, ostvarili su poboljšanje i u svim ostalim pokazateljima poslovanja.

  1. Osiguran izvoz brašna u Tursku

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je da je u ovoj godini osiguran izvoz brašna u Tursku, minimalno 85.000 tona.

  1. Predstavljen projekat od 4,2 milijarde eura

Ebru Guersan predsjednica turskog konzorcijuma “Heritage Turk”, posjetila BiH i prezentovala projekat „Eko zona Korićani-Vlašić” vrijedan četiri milijarde i 260 miliona eura.

  1. Otvara se Capital Tower

U nekadašnjem objektu Kumrovec u sarajevskom naselju Otoka u martu će biti otvoren poslovni centar, a zgrada će se zvati Capital Tower. Riječ je o jednoj od najvećih zgrada u Sarajevu koja je izgrađena 2008. ali će sada prvi put biti otvorena.

  1. Vispak ima plan za Svjetlostkomerc

Kompanija Vispak objavila je ponudu za preuzimanje preostalih oko 19 posto dionica firme Svjetlostkomerc Sarajevo. Vispak je najavio i strateški plan razvoja preduzeća koje je lider u svojoj oblasti poslovanja.

  1. Britanski div traži partnere u BIH

Jedna od najvećih maloprodajnih grupacija u Evropi “Kingfisher Group” traži dobavljače na teritoriji Bosne i Hercegovine. Britanska multinacionalna kompanija bavi se prodajom proizvoda za domaćinstva u preko 1.200 prodavnica u 10 zemalja Evrope, Rusiji i Turskoj.

  1. Sinkro otvara 50 radnih mjesta

Fabrika namještaja Sinkro Sarajevo širi kapacitete i raspisala je konkurs za prijem u radni odnos 50 radnika.

  1. FEAL zapošljava 70 ljudi

Kompanija FEAL iz Širokog Brijega najavila je otvaranje 70 novih radnih mjesta. FEAL trenutno zapošljava 620 ljudi, od čega u Hercegovini njih oko 500.

  1. Robot investira 60 miliona KM

Sarajevska kompanija Robot saopštila je da planira u naredne tri godine otvoriti do 30 prodajnih objekata širom BiH u koje će uložiti oko 60 miliona KM.

  1. U Bileći kreće proizvodnja dijelova za autoindustriju

U nekadašnjoj bilećkoj “Kovnici” počela je probna proizvodnja, a zvaničan početak rada prve linije očekuje se početkom februara. Proizvodit će se spoljašnji i unutrašnji prstenovi ležajeva za automobilsku industriju.