Ruski sindikati predlažu četverodnevnu radnu sedmicu, uz zadržavanje plata

0

Savez neovisnih sindikata Rusije tamošnjem je Ministarstvu rada predložio prelazak na četverodnevnu radnu sedmicu, ali uz zadržavanje postojećih plata, izvještavaju u utorak ruski mediji.

Sindikat upozorava da poslodavci već preraspoređuju radno vrijeme na taj način, ali ne iz dobre namjere već zbog finansijskih poteškoća, što dovodi do značajnog smanjenja radničkih plata.

Sindikati podržavaju skraćenje radne sedmice, ali samo kao sredstva za optimizaciju vremena rada i odmora i uz obavezno očuvanje postojeće plate.

“Predlažemo da se ovo pitanje razmotri na tripartitnoj komisiji za regulaciju socijalnih i radnih odnosa, uzimajući u obzir postojeće sustave nagrađivanja rada, razlike u radnom vremenu i druge značajke organizacije rada u Rusiji”, kažu sindikalci.

U junu je ruski premijer Dmitrij Medvedev dopustio prelazak na četverodnevnu radnu sedmicu. Prema njegovim riječima, tehnološki napredak vodi skraćenju radnog i produženju slobodnog vremena.

Kao primjer naveo je kompaniju s Novog Zelanda koja je svojim zaposlenicima plaćala tri slobodna dana sedmično. Prema Medvedevu, radnici su počeli raditi 20 posto bolje, a i manje su zabrinuti.

Hina