Košarac i ambasador Alagić: Unaprijediti vanjskotrgovinski promet između BiH i Turske

0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu novoimenovanog ambasadora BiH u Turskoj Adisa Alagića, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje dviju zemalja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sagovornici su usaglasili da je važno razvijati bilateralnu saradnju BiH i Turske, te ukazali na značaj ekonomske diplomatije u cilju uspostavljanja efikasnijeg vanjskotrgovinskog prometa.

Na sastanku je bilo riječi i o potpisivanju ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske. Košarac je podsjetio da se ovaj dokument trenutno nalazi u proceduri u institucijama BiH, ocijenivši da bi ugovor o slobodnoj trgovini unaprijedio spoljnotrgovinski promet između kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH sa turskim firmama.

Ministar Košarac i ambasador Alagić konstatovali su da je u narednom periodu neophodno organizovati sastanak bilateralnog trgovinskog komiteta između BiH i Turske, kao i trilateralni trgovinski komitet BiH – Srbija – Turska, nakon implementacije izbornih rezultata u Srbiji.

Košarac je informisao Alagića o izvozu goveđeg mesa u Tursku, s fokusom na zahtjev za povećanje kvote za dodatnih 2.000 tona za 2020. godinu, čime bi otvorena kvota bila 5.000 tona umjesto dosadašnjih 3.000 tona.

“Opredijeljeni smo da razvijamo posao plasmana goveđeg mesa na tursko tržište. Ukoliko bismo u Tursku izvezli unutrašnje zalihe, nastale zbog umanjenog lokalnog konzuma usljed epidemije COVID-19, to će biti najbolji mogući način da zaštitimo domaću proizvodnju”, poručio je Košarac, podsjetivši da je o mogućnosti povećanja kvote za izvoz nedavno razgovarao i sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kocom.

Agencija Anadolija