Američki IT san u BiH

0

U BiH je sve više uspješnih IT kompanija koje rade za klijente širom svijeta. Uslovi rada u ovim firmama često se razlikuju od onih u ostalim, “tradicionalim” bh. kompanijama.

Rukovodstva ovih firmi obično više pažnje posvećuju svojim uposlenicima svjesni njihove vrijednosti. Uslovi rada često sliče onima u svjetskim IT gigantima, poput Googlea i Facebooka. BiznisInfo donosi nekoliko primjera.

Virgin Pulse – treninzi i druženja na poslu

Jedna od takvih kompanija je Virgin Pulse Bosnia, koja je dio grupacije u vlasništvu britanskog milijardera Richarda Bransona. Ova kompanija smještena u Tuzli stalno raste i spada u jednu od najperspektivnijih IT kompanija u regionu. Već je došla do broja od više od 250 uposlenih.

Uslovi rada također su na svjetskom nivou. Primjera radi, početkom ove godine unutar prostorija ova kompanije otvorena je teretana koju mogu koristiti svi uposleni.

Firma često organizuje i druženja za svoje radnike, a poziva se na izreku svog osnivača Bransona: “Brini se za svoje uposlene, i oni će se brinuti o tvom biznisu.”

Infobip – rad i život na istoj lokaciji

Kompanija koja ima namjeru svojim uposlenicima pružiti više od radnog mjesta je IT firma Infobip BH.

Riječ je o kompaniji iz Hrvatske koja je stekla svjetski renome i radi za najveće globalne gigante. U BiH je prisutna već duže vrijeme, a njen novi projekat podsjeća na one kakve smo gledali na filmovima.

Firma, naime, počinje granju IT parka u sarajevskom naselju Šip. Prije nekoliko dana potpisala je ugovor o kupovini zemljišta s Općinom Centar.

Osim radnih prostorija ovdje su predviđeni stanovi za uposlenike te brojni drugi sadržaji.

Iz kompanije su najavili da će pružiti “sigurno radno mjesto te određene benefite i uslove rada koji se mogu porediti sa najvećim svjetskim kompanijama”.

Infobip sarađuje s tehnološkim gigantima kao što su, Uber, Facebook i WhatsApp.

Symphony – šetnja prirodom i spavanje na poslu

Korak sa svjetskim dešavanjima prati i domaća kompanija Symphony. Riječ je o jednoj od najuspješnijih bh. softverskih firmi koja upravo gradi svoje novo sjedište na Trebeviću, desetak minuta vožnje od grada.

Kompanija je odlučila svoje prostorije izmjestiti iz grada u novo sjedište na 800 metara nadmorske visine.

Rukovodstvo kompanije željelo je pružiti uposlenicima zdravo radno okruženje u kojem će moći ići u teretanu ili odspavati dok su na poslu, prošetati šumom dok imaju sastanke ili provesti vrijeme u prirodi.

U novom kompleksu će uposlenici imati na raspolaganju različite prostorije za rad, dnevni boravak, kuhinju, kino, teretanu, zatvoreni bazen, amfiteatar, kao i prostorije za opuštanje i druženje.

BiznisInfo.ba