Zbog korone zatvorili radnju, sad su krenuli ispočetka

0

Ljubav prema izradi rukotvorina i suvenira i želja da svi posjetioci Starog Grada imaju priliku vidjeti i kupiti originalne ručne radove inspirisane bogatom tradicijom Bosne i Hercegovine, podstakli su Fatu Musić da konkuriše na javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova u Općini Stari Grad Sarajevo namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su i nezaposlene osobe.

Porodica Musić je prije 13 godina registrovala obrt na Baščaršiji gdje su djelovali sve do 2020. godine kada su zbog pandemije koronavirusa bili primorani da zatvore radnju.

“Sve je bilo u redu do 2020. godine, odnosno do krize koju je donijela korona kada smo bili primorani zatvoriti radnju. Nismo znali šta dalje, situacija je bila strašna… i onda saznamo za poticaj koji Općina Stari Grad Sarajevo dodjeljuje. Nakon provedene konkursne procedure dobijemo obavijest da smo jedni od dobitnika poticajnih sredstava i tada sve ponovo počinje”, ispričala je Fata.

Uz pomoć tih sredstava Fata Musić je ponovo registrovala obrt na Baščaršiji, u ulici Kundurdžiluk 2, ovaj put zajedno sa starijom kćerkom Selenom, koja je po struci magistrica slikarstva. Suprug i mlađa kćerka Melisa, po struci magistrica produkt dizajna, aktivno učestvuju u izradi suvenira za porodični obrt koji nosi naziv Studio Jardin.

“Kćerke su birale ime za radnju, htjele su da bude neobično, zvučno, i odabrale su ime Jardin što na više jezika znači vrt, bašta. Mislim da nam baš takvo ime za radnju savršeno odgovara, jer se u vrtovima može naći najrazličitije cvijeće i plodovi. Tako u našoj radnji svako od nas njeguje svoj izraz, koristi svoj medij i izrađuje svoj proizvod. Ipak, postoji nešto što sve te radove veže u jednu cjelinu, a to je tradicija naše zemlje, koja je za sve izvor inspiracije,” istakla je Fata.

U ‘Jardinu’ su izloženi najraznovrsniji proizvodi: platnene lutke, bosanske vile izrađene sa puno detalja i ljubavi, vez sa stihovima iz sevdalinki koje radi Fatina kćerka Melisa, proizvodi od drveta, tapiserije koje su kombinacija bosanskog ćilima i drveta koje radi suprug Zlatan, radovi u foliji, oslikane svilene marame koje radi Fata i umjetničke slike koje slika kćerka Selena.

Više od 3 miliona maraka za razvoj poduzetništva

Ovo je još jedan uspješan primjer ljudi koji uz pomoć i podršku općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića i svoje lokalne zajednice pokreću vlastite biznise i ostvaruju poslovne ideje. Inače, Općina Stari Grad već niz godina pruža podršku mladim ljudima da realizuju svoje poslovne ideje i pokrenu vlastite biznise.

Od 2016. godine do danas Općina Stari Grad je smo samostalno i u saradnji s partnerima obezbijedila više od tri miliona maraka za projekte u oblasti razvoja poduzetništva i smanjenja stope nezaposlenosti, a za start-up biznise i samozapošljavanje dodijeljeno oko 400.000 KM.

Porodica Musić kaže da su itekako svjesni značaja ovakve podrške lokalne zajednice, te da će svojim radom opravdati povjerenje.

“Aktivno pratimo rad Općine Stari Grad Sarajevo jer podržavamo aktivnosti koje doprinose razvoju naše općine. Veoma smo zahvalni načelniku Hadžibajriću na pruženoj podršci i u znak zahvalnosti ćemo se potruditi da iz našeg Jardina izlaze samo radovi dostojni jezgre Starog Grada i tradicije koju on njeguje”, poruka je porodice Musić.