Za jačanje konkurentnosti 2,7 miliona KM, biće otvoreno 216 novih radnih mjesta

0

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić potpisao je u Mostaru ugovore s 96 korisnika bespovratnih poticajnih sredstava u okviru projekta “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća” za 2022. godinu. Ukupna vrijednost ugovora, za koji su osigurana grant sredstva u Budžetu Federacije BiH, iznosi 2.720.559 KM.

“Radi se o ukupnom ulaganju od preko sedam miliona maraka u čemu Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta sudjeluje s preko 2,7 miliona maraka sredstava iz Budžeta Federacije BiH, dok poduzetnici investiraju u te projekte dodatnih 4,4 miliona maraka” kazao je ministar Zukić.

Rok za realizaciju potpisanih ugovora je deset mjeseci, a očekuje se da će se njihovom realizacijom otvoriti 216 novih radnih mjesta.

Ministar Zukić podsjetio je da se radi o redovnom projektu jačanja  konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

„Cilj tog projekta je da, prije svega, podržimo subjekte malog poduzetništva koji su proizvodno orijentisani u namjeri da potaknemo njihovu bolju prilagođenost tržišnim uslovima, odnosno da ojačamo njihovu konkurentnosti“ kazao je ministar Zukić.

Dodao je kako će se investirati u tehnološki razvoj tih poduzeća, u digitalizaciju procesa, kao i za certifikate kvaliteta, odnosno u sve ono što će pojačati konkurentnost malih poduzeća i olakšati im ulazak na inozemna tržišta.

Haris Redžić, vlasnik kompanije ES-Salerno iz Živinica, koja se bavi proizvodnjom pločastog i tapaciranog namještaja, kazao je kako će sredstva koja su mu danas odobrena, iskoristiti za nabavku linije za proizvodnju peleta.

„Prilikom obrade drveta već imamo nus proizvod koji ćemo koristiti u proizvodnji. Vidimo da je došlo do poremećaja u opskrbi kada je u pitanju sam pelet, tako da ćemo dati svoj doprinos u stabilizaciji cijena, a inače smo poznati po tome da na tržištu poslujemo s izuzetno povoljnim cijenama u odnosu na okruženje“ poručio je Redžić.

Korisnica bespovratnih poticaja Anita Miloloža, poduzetnica iz Livna, kazala je kako se njena kompanija bavi proizvodnjom i distribucijom dekorativnih panela. Po njenim riječima, podrška Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta puno će joj pomoći u proširenju proizvodnje, te u zapošljavanju ljudi.

Sredstva za unapređenje proizvodnje dobila je i Ema Badžak, direktorica i vlasnica kompanije MM d.o.o. Mostar, koja se bavi ugostiteljstvom, turizmom i poljoprivredom.

„Ovu lijepu sumu novca uložit ćemo za kupovinu mašina koje do sada nismo imali, kao i za obnovu već postojećih. Pećnicu koju koristimo već 20 godina dala je sve od sebe, kupujemo i mašinu za sjeckanje povrća koje sami proizvodimo, kao i pakirnicu koja nam je jako neophodna za pakiranje i dostavu naše hrane“ kazala je Badžak.