Toyota predstavila dva nova modela

0

Toyota se pridružuje brendovima koji su predstavili nova električna vozila za kinesko tržište.

Japanski brend otkrio je par modela spremnih za proizvodnju – bZ3C i bZ3X. Nažalost, jedva da su dali ikakve detalje o ovim automobilima, uprkos činjenici da će uskoro biti dostupni za kupovinu.

BZ3C je vjerovatno bolji, bar prema nisko spuštenom krovu i obliku karoserije. Takođe, ima minimalistički enterijer sa crvenim detaljima i ambijentalnim osvjetljenjem.

Toyota kaže da je tema ovog automobila bila “Restart”, i ističe da je model razvijen zajedno sa kompanijama sa kojima i inače zajedno ulaže, BYD i FAW, prenio je B92.

Što se tiče bZ3X, čini se da je u pitanju klasičan SUV, ali sa “špicastim nosem” kako bi ostao dosljedan bZ3C po pitanju dizajna.

Unutrašnjost je slična kao i kod bratskog modela, ali je bež boja više u skladu sa temom uz koju je predstavljen: “Udobnost doma”.

Ovaj model je, rekli su iz Toyote, razvijen zajedno sa partnerima iz GAC-a.

Mada Toyota nije dala detalje o cijenama, performansama ili dimenzijama, ne bismo se iznenadili ako dosta toga ovdje bude pozajmljeno od prethodno otkrivenog bZ3 modela.

Naime, bZ3 se oslanja na litijum-gvožđe-fosfatne baterije BYD-a, a predstavljen je sa motorima koji isporučuju od 178 do 238 KS. Takođe, može se pohvaliti dometom od oko 600 kilometara.

Jedna od rijetkih stvari koje Toyota jeste pomenula, jeste da će oba modela imati sofisticirane sisteme asistencije pri vožnji. Zapravo se kamere i senzori mogu vidjeti na krovu i blatobranima, slično kao na nekim Lexus LS modelima.

Ne očekujemo da ćemo vidjeti bilo koji od bZ3 modela u SAD, svakako uskoro. Budući da su blisko razvijeni sa svojim kineskim partnerima i verovatno koriste mnoge delove tih kompanija, čini se jasnim da su oni veoma za kinesko tržište.

S obzirom na to da su ovi modeli razvijeni u velikoj mjeri u saradnji sa kineskim firmama, teško da ćemo ih vidjeti na našim prostorima bar u nekoj bliskoj budućnosti. Sa druge strane, nikad se ne zna, možda nas Toyota i iznenadi.