U Sloveniji 66 posto radnika dolazi na posao

0

Prema anketi marketinške kompanije „Valikon“, 66 posto ispitanika u Sloveniji dolazilo je na posao prošle sedmice, u poređenju sa 50 posto na vrhuncu drugog talasa epidemije korona virusa u novembru.

Samo 11 posto je u potpunosti radilo od kuće, što je pad za pet posto.

Udio onih koji su djelimično radili od kuće, a dijelom na svom radnom mjestu, takođe je opao u trećem talasu, za četiri poena na 10 posto, prenosi slovenačka agencija STA.

Iako je u novembru ukupno 36 posto radnika radilo od kuće, ta brojka je tokom prošle sedmice pala na 24 posto, pokazuje anketa sprovedena od 1. do 4. aprila među 500 ispitanika.

Gotovo 80 posto onih koji su prošle sedmice otišli na posao učinili su to zbog prirode posla.

Još pet posto nije imalo odgovarajuće uslove za rad kod kuće.

Gotovo jedna desetina bi mogla da radi od kuće, ali im poslodavci to nisu omogućili, dok se osam posto odlučilo da ne radi od kuće.

Otprilike šestina onih koji ne rade u potpunosti od kuće to bi mogla da učini, ali im to nije dozvoljeno ili ne žele, navodi se u anketi.

Takođe, postoji značajna razlika između privatnog i javnog sektora – dok je preko 70 posto zaposlenih u javnom sektoru radilo sa svojih radnih mjesta, ta brojka u sektoru privatnih usluga iznosila je 58 posto.