U ponedjeljak počinje isplata prvih uvećanih penzija u FBiH

0

U ponedjeljak, 05. juna, počinje isplata prvih penzija nakon vanrednog usklađivanja penzija koje će se od mjeseca maja trajno isplaćivati svim penzionerima u Federaciji BiH, a već početkom sljedeće godine planirani su i redovno i vanredno usklađivanje penzija za 2024. godinu, što će biti dodatna povećanja na sva dosadašnja povećanja penzija.

Znamo da je to još uvijek daleko od onog minimuma koji bi pokrivao redovne mjesečne troškove, ali je sigurno nabolje što smo mogli u ovom trenutku i predstavnici penzionera s kojima smo razgovorali o donošenju najbolje odluke, kao i mi u institucijama znaju na osnovu njihovih analiza i izračuna da je ova nova Odluka najbolji model za ovu godinu, kazao je ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić.

Shodno ovom vanrednom usklađivanju penzija, najniža penzija za maj iznosi 538,27 KM, zajamčena 642,40 KM, dok je najviša penzija 2.626,42 KM.

Najveći broj penzionera, njih 358.471 korisnici su prosječne penzije koja sada iznosi 674,68 KM. Za mjesec maj penzija će biti isplaćena za 436.337 korisnika, a iz Fonda penzijsko – invalidskog osiguranja isplatit će se oko 260 miliona KM.