Turska lira pala na najniži nivo ikada

0

Turska lira je u petak pala za 1 posto na rekordno nizak nivo, produživši pad od dan ranije kada je centralna banka snizila stope za 200 baznih bodova, uprkos rastu inflacije, u šokantnom potezu koji su ekonomisti i opozicioni zastupnici opisali kao nepromišljen.

Pod pritiskom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da ublaži monetarnu politiku, banka je snizila svoju repo stopu na 16 posto.

To je uslijedilo nakon iznenadnog smanjenja od 100 bodova u septembru, čime se Turska jako izdvaja u svijetu u kojem većina drugih zemalja zaoštrava monetarnu politiku.

Jedna od najlošijih valuta  od zemalja u razvoju posljednjih godina, lira je vrijedila 9,63 za dolar u 08:20 GMT nakon što je dotakla najnižu vrijednost svih vremena od 9,66.

Valuta je već u četvrtak pala za 3,4 posto nakon iznenađujuće velikog smanjenja stope, a ove je godine deprecirala za 23 posto – što je pomoglo da se inflacija pogura na blizu 20 posto i smanje se prihodi domaćinstava.

Čelnik glavne turske opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), Kemal Kilicdaroglu, usporedio je smanjenje stope s “izdajom zemlje”.

Predsjednik Erdogan je pozvao na monetarno ublažavanje kako bi se potaknuli krediti, izvoz i radna mjesta – iako većina ekonomista kaže da će to biti loše s obzirom na oštru deprecijaciju lire, visok vanjski dug i inflaciju znatno iznad ciljanih 5 posto.

Banka s Wall Streeta JPMorgan povećala je svoju prognozu inflacije do kraja godine na 19,9 posto, sa 16,7 posto prije posljednjeg smanjenja stope, i rekla da je “zanimljivo vidjeti banku kako se upušta u strmije smanjenje stope” u svijetu koji se bori s rastućom inflacijom.

– Takva popuštanje inflacije sugerira da brzo smanjenje inflacije nije prioritet politike – napisao je analitičar JPMorgana Yarkin Cebeci.