Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji domaći gigant je otvorio tvornicu vrijednu 20 miliona KM, koje bh. firme dogovaraju poslove s Amerikancima teške stotine miliona KM, ko želi graditi najveći tržni centar u BiH, u kojem bh. gradiću će se proizvoditi motori za tenkove, koliko novca dijaspora šalje u BiH…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Arapi će graditi hotel u Buća Potoku

U sarajevskom naselju Buća Potok uskoro bi trebao biti izgrađen hotel. Investitor projekta je kompanija Etihad nekretnine Visoko, saznaje BiznisInfo. Spratnost objekta će biti prizemlje plus četiri sprata, odnosno ukupna visina će biti 16 metara. Planirana je i jedna podzemna etaža.

  1. Na Palama će proizvoditi motori za tenkove

Fabrika motora specijalne namjene na Palama, koja je prije godinu zbog višemilionskog duga gurnuta u stečaj, bit će reorganizovana, a zahvaljujući strateškom partneru iz Srbije proizvodnja bi trebalo da bude ponovo pokrenuta. Istakao je to stečajni upravnik ovog paljanskog preduzeća Radoslav Bratić. Partner koji će biti većinski vlasnik preduzeća je iz Srbije. Riječ je o proizvodnji i remontu motora za tenkove.

  1. Pozitivne priče: Vratio se iz Njemačke i pokrenuo firmu u Sarajevu

Dok je većini mladih u Bosni i Hercegovini želja otići u neku od zemalja Evropske unije, 24-godišnji Benjamin Mešić odlučio je nakon tri godine boravka u Njemačkoj i uspješne karijere na polju geodezije, vratiti se u glavni grad Bosne i Hercegovine. Danas njegova firma realizuje vrijedne projekte širom BiH.

  1. Dijaspora za 9 mjeseci poslala 2 milijarde KM

Dijaspora je odriješila kesu i u prva tri kvartala prošle godine u BiH poslala 2,077 milijardi maraka, što je za 57 miliona više u odnosu na isti period godinu ranije. Statistički podaci Centralne banke BiH pokazuju da su vrijednosti novčanih doznaka koje građanima BiH šalju rođaci i prijatelji sa adresom u inostranstvu iz godine u godinu sve veće.

  1. Bh. brend otvara fabriku u Sapni

Nakon dugotrajnih dogovora i priprema u Sapni je održan sastanak predstavnika renomiranog bh. proizvođača sportske opreme Number1 (No1) čije je glavno sjedište u Travniku, sa predstavnicima općinske vlasti i zainteresovanim uposlenicima. Kako je rečeno, stvoreni su uslovi za dugo najavljivano otvaranje novog pogona proizvodnje bh. firme. Prvobitan plan preduzeća je obučiti i osposobiti najmanje 40 uposlenika a već na proljeće proširiti proizvodnju te uposliti i sve druge zainteresovane radnike.

  1. Pad izvoza, rast uvoza u 2019.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u 2019. iznosio je 11 milijardi i 492 miliona KM, što je za 3,4 % manje nego godinu ranije. Istovremeno, uvoz je bio 19 milijardi i 498 miliona KM, što je za 1,2 % više nego u 2018. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 58,9 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 8 milijardi i 6 miliona KM.

  1. Mišković stiže u Sarajevo, investicija od 180 miliona KM

Srbijanski biznismen Miroslav Mišković najavio je izgradnju šoping centra u Sarajevu vrijednog 90 miliona eura.

– Nama je Srbija mala, to nije tajna. Mi posebno insistiramo na razvoju u regionu i evo već u februaru nadam se da ćemo boraviti u Sarajevu gdje imamo jednu fantastičnu lokaciju gdje će početi izgradnja šoping mola u vrijednosti od oko 90 miliona eura – rekao je Mišković, predsjednik Delta Holdinga na predstavljanju godišnjih rezultata kompanije.

  1. dm planira novu investiciju, obišli potencijalne lokacije

Predstavnici kompanije dm drogerie markt u Istočnoj Ilidži su obišli potencijalne lokacije za izgradnju svog novog prodajno-skladišnog objekta koji će se prostirati na 20.000 kvadratnih metara. Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović upoznao je predstavnika kompanije dm drogerie markt zaduženog za ekspanziju i investicije Selvera Spahu, sa potencijalnim lokacijama za izgradnju poslovnih objekata.

  1. Igmanu i Pretisu posao vrijedan stotine miliona dolara u SAD

Kompanije Pretis i Igman dogovorile su višemilionski posao s jednom američkom kompanijom, na sajmu namjenske industrije “Shot Show 2020”, koji se održava u Las Vegasu.

– Ugovor bi trebao biti finaliziran u narednim danima. Riječ je o ugovoru vrijednom stotine miliona dolara. To je rezultat zajedničkog nastupa ove dvije kompanije i ovo je itekako dobar posao – rekao je federalni ministar Nermin Džindić.

  1. Otvorena nova tvornica Sarajevskog kiseljaka

Svečanim otvorenjem uz prisustvo brojnih zvanica, Sarajevski kiseljak je ove sedmice pustio u pogon proizvodnu liniju nove tvornice u Kreševu. Riječ je o najvećoj strateškoj investiciji kompanije, ukupne vrijednosti veće od 20 miliona konvertibilnih maraka. Iz tvornice će se na tržište plasirati negazirana prirodna mineralna voda Sara.