Bh. brend otvara fabriku u Sapni

0

Nakon dugotrajnih dogovora i priprema, te obezbjeđivanja adekvatnog prostora, u Sapni je održan sastanak predstavnika renomiranog bh. proizvođača sportske opreme Number1 (No1) čije je glavno sjedište u Travniku, sa predstavnicima općinske vlasti i zainteresovanim uposlenicima.

Naime, završetkom radova na višenamjenskom objektu, Kulturno sportsko rekreacionom centru „Johak“ u Sapni, u čijem sastavu se nalazi i poslovni prostor pogodan za proizvodnu djelatnost, stvoreni su uslove za dugo najavljivano otvaranje novog pogona proizvodnje bh. proizvođača sportske opreme.

Općinski načelnik Zudin Mahmutović i vlasnik ovog preduzeća, poznati biznismen porijeklom iz Sapne Nihad Selimović, odavno su dogovorili otvaranje jednog proizvodnog pogona na ovim prostorima ali zbog nedostatka adekvatnog objekta realizacija ovog dogovora je čekala sve do sada.

Sastanku su prisustvovali predstavnici preduzeća Number 1 direktor Edin Goran, te Maid Omerović i Aljo Delić, koji su sa preko 80 potencijalnih uposlenika održali sastanak na kojem su prezentirali preduzeće, planove i početne uslove rada.

Prisutni su imali priliku obići prostorije budućeg proizvodnog pogona te se informisati o svim pitanjima u oblasti prava i obaveza iz radnog odnosa.

Spremni da investiraju

– Dogovorena obaveza općine bila je da obezbijedi adekvatan prostor i organizuje susret poslodavca i potencionalnih uposlenika. Konačno, nakon tri godine, mogu reći da je poslodavac tu, da je spreman da investira u Sapni ali mi je također bitno što vidim da ima zainteresovanih ljudi, u ovom slučaju žena, za rad – kazao je općinski načelnik Zudin Mahmutović.

Kako su istakli predstavnici preduzeća Number 1, do kraja ovog mjeseca obaviće se sve pripreme za početak proizvodnje što podrazumijeva instaliranje mašina i radnih stolova te druge organizacione poslove a već početkom februara počet će obuka uposlenika koja će trajati u zavisnosti od potrebe uposlenika.

Obzirom da među zainteresovanim uposlenicima već ima onih koji imaju radno iskustvo na ovim poslovima, poslodavac očekuje da bi se prvi gotovi proizvodi iz ovog novog pogona na tržištu mogli naći već sredinom narednog mjeseca.

Prvobitan plan preduzeća je obučiti i osposobiti najmanje 40 uposlenika a već na proljeće proširiti proizvodnju te uposliti i sve druge zainteresovane radnike.

Svjetski standardi

Za eventualno proširenje proizvodnje Općina Sapna je spremna osposobiti i staviti na raspolaganje prostorije koji se nalaze u sklopu objekata mjesnih zajednica Međeđa i Kovačevići koji će svojim dimenzijama i uslovima sigurno zadovoljavati potrebe poslodavca i proizvodnje.

Preduzeće Number 1 je poznati bosanskohercegovački proizvođač sportske opreme, koji oprema rukometnu i odbojkašku reprezentaciju BiH, te brojne sportske klubove i pojedince a svojim kvalitetom zadovoljava svjetske standarde sportske opreme.