Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja općina dobija novu tramvajsku prugu i žičaru, ko gradi fabriku za 100 radnika, koji investitor traži lokaciju za fabriku u BiH, gdje će biti prva zgrada u BiH preko 40 spratova, a ko želi investiciju od milijardu KM…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Bivša upravna zgrada TTU postaje hotel Salis

Upravna zgrada nekadašnje Tvornice transportnih uređaja (TTU), koja je u stečaju, nakon adaptacije i rekonstrukcije postat će moderan hotel. Zgradu je prije nešto više od dva mjeseca kupilo preduzeće Tuzla Remont, koje je u vlasništvu firme Bingo d.o.o. Tuzla. Fotografija objavljena na društvenim mrežama je otkrila da će se hotel zvati Salis.

  1. Objavljen tender za još jednu dionicu autoputa

Autoceste FBiH objavile su Poziv za dostavu ponuda za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica Tunel Kvanj – Buna. Riječ je o dionici u Hercegovini, blizu Počitelja. Dužina dionice je 5,25 kilometara. Rok za dostavljanje ponuda je 24. februar 2020. godine.

  1. Ilidža: Novac za prugu ka Hrasnici i žičaru ka Igmanu

Općinsko vijeće na 33. redovnoj sjednici donijelo je Budžet Općine Ilidža za 2020. godinu u iznosu 29.400.000 KM. Najviše sredstava  je izdvojeno za kapitalne projekte, i to 11 miliona KM. Za nastavak projekta saobraćajnice tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica izdvojeno je 1.190.000 KM. Za žičaru Vrelo Bosne – Golo brdo (na Igmanu) dato je 200.000 KM.

  1. Podijeljeni otkazi svim radnicima Aluminija

Uprava mostarskog Aluminija uručila je otkaze 362 radnika, zapravo svim preostalim radnicima posrnulog giganta kojem su pregovori s izraelsko-kineskom grupacijom MT Abraham jedina nada u eventualno ponovno pokretanje proizvodnje. Otkazi su uručeni svim radnicima, ali s različitim otkaznim rokom. Razlog tome je da bi preostali radnici uspjeli završiti zaostale poslove, objašnjeno je.

  1. Remus gradi novi pogon za 100 novih radnika

Preduzeće „Remus“ Sanski Most, koje trenutno zapošljava 300 radnika, na proljeće proširuje obim proizvodnje gradnjom nove poslovne hale u kojoj je planirano da se zaposli oko 100 osoba. Ovo preduzeće se bavi proizvodnjom auspuha za motorna vozila, a njihovi kupci su najveće svjetske kompanije u oblasti automobilske industrije.

  1. Otvaranjem nove poslovnice Bingo zaključio uspješnu godinu

Kompanija Bingo krajem decembra je otvorila petnaestu poslovnicu u 2019. godini, te sada broji 208 trgovina sa 8.000 uposlenih u maloprodaji, a blizu 9.000 na nivou grupacije. Naime, nova poslovnica se nalazi u naselju Dubrave Donje, uz sami put ka Međunarodnom aerodromu Tuzla.

  1. Turci traže lokaciju za fabriku u BiH

Direktor kompanije Alusel Harun Guzel posjetio je Opštinu Istočna Ilidža gdje je s načelnikom Marinkom Božovićem obišao poslovnu zonu Muljište “Od mosta do mosta” na kojoj su pogledali potencijalnu lokaciju izgradnje kapaciteta ove firme. Radi se o turskoj kompaniji koja je osnovana prije 50 godina i jedna je najvećih proizvodnih kompanija rolo programa u jugoistočnoj Evropi.

  1. Prva fabrika u Ratkovcu počela s radom

Prva fabrika u Poslovnoj zoni Ratkovac u Cazinu počela je s radom, a sam je investitor u međuvremenu ispunio sve članove potpisanog ugovora. Fabrika pločastog namještaja „Longwood“ s proizvodnjom je počela prije mjesec dana i trenutno ima 24 radnika. Do kraja januara ova brojka već trebala biti udvostručena, a tokom godine bi trebala nastaviti s rastom s obzirom da je i posla sve više.

  1. Ove godine dozvola za Crystalico

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović na novogodišnjem prijemu za novinare rekao je da se nada da će urbanistička dozvola za projekat Crystalico biti izdata ove godine. On je ponovio ranije iznošene tvrdnje da je riječ o investiciji vrijednoj milijardu KM, te naglasio da će to biti najveća poslijeratna privatna investicija u BiH.

  1. Sarajevo dobija zgradu preko 40 spratova

Početkom ove godine godine, u januaru ili februaru, Općina Novi Grad će raspisati međunarodni javni poziv investitorima za izgradnju Kongresnog centra Sarajeva. Radi se o projektu u vrijednosti između 300 i 400 miliona KM. Sarajevo bi implementacijom ovog plana prvi put dobilo toranj viši od 40 spratova.