Prva fabrika u Ratkovcu počela s radom

0

Prva fabrika u Poslovnoj zoni Ratkovac u Cazinu počela je s radom, a sam je investitor u međuvremenu ispunio sve članove potpisanog ugovora.

Fabrika pločastog namještaja „Longwood“ s proizvodnjom je počela prije mjesec dana i trenutno ima 24 radnika. Do kraja januara ova brojka već trebala biti udvostručena, a tokom godine bi trebala nastaviti s rastom s obzirom da je i posla sve više. Danas je u kabinetu gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića investitoru uručeno rješenje o povratu sredstava rente i naknade za uređenje gradskog zemljišta u Poslovnoj zoni Ratkovac.

„Prije nekih šesnaest mjeseci investitor iz Njemačke je tražio pogodnu lokaciju za fabriku u BiH i igrom slučaja smo se našli u Cazinu gdje nam je predstavljena industrijska zona Ratkovac čija se investitoru dopala, kao i sve ono što je općina ponudila te smo ubrzo nakon toga krenuli u realizaciju. U međuvremenu je sagrađen objekat, imamo 24 zaposlena i do kraja januara planiramo popuniti kapacitet prve smjene od 40 ljudi i početkom februara uvoditi drugu i eventualno treću smjenu“, kaže Asmir Bajrić, prokurist njemačke firme koja je investirala u fabriku „Longwood“.

Po njegovim riječima u objekat je do sada uloženo 4,2 miliona konvertibilnih maraka, a u mašinski park 2, 5 miliona maraka. Proizvodni program zasniva se na pločastom namještaju od furnira i sav asortiman je planiran za tržište EU.

Kako je istaknuo gradonačelnik Ogrešević, ovo je svakako jedan od značajnijih trenutaka u razvoju Poslovne zone Ratkovac s obzirom na kontinuirana ulaganja u njenu uspostavu i opremanje.

„Proces opremanja naše prve poslovne zone konačno smo na određen način zaokružili. Imamo investitora koji je zadovoljan i koji odmah nakon prve uzeo i drugu lokaciju s namjerom da ovdje u Cazinu širi svoj biznis što je za nas veliki uspjeh. Ovo je bio naš cilj i radili smo na njegovom ostvarenju godinama i što se tiče Grada Cazina, mi smo sve segmente pokrenuli. Sada treba raditi na nastavku njihovog napretka i razvoja i ja ne sumnjam da ćemo nastaviti u tom pravcu“, kazao je gradonačelnik Ogrešević.

S obzirom da su iskustva njemačkog investitora izuzetno dobra i da se, kako je istaknuto, problemi na koje su nailazili tokom izgradnje i uspostave fabrike ni u jednom slučaju nisu odnosili na gradske službe, prvi investitori su već na određen način postali i ambasadori Cazina u pogledu promocije kod drugih potencijalnih ulagača, navode u cazinskoj Gradskoj upravi. Stoga su realna i očekivanja da će u narednoj godini biti još sličnih poslovnih projekata.