Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko sprema najveću investiciju u historiji Distrikta Brčko, koja firma u BiH proizvodi bicikla koja vozi Cristiano Ronaldo, koji je novi biznis jednog od najvećih arapskih investitora u BiH, ko želi graditi zabavni park vrijedan 100 miliona eura…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Bosna-Plastik otvara pogon u bivšoj kasarni

Ove sedmice je u Goraždu zvanično organizovano potpisivanje ugovora o davanju objekata 3 i 4 bivše kasarne ”Šišeta” privrednom društvu BOSNA-PLASTIK d.o.o. radi otvaranja pogona. Riječ je o investicijama koje podrazumijevaju preradu PET ambalaže i tvrde plastike. Predstavnici pomenute firme su kazali da će za početak uložiti oko 300.000 eura u razvoj kompanije u Goraždu, gdje će u prvoj fazi zaposliti 10 radnika.

  1. Zagrebački Tekstilpromet prodao sarajevski Grateks

Zagrebačka kompanija Tekstilpromet prodala je svoju kompaniju u BiH – Grateks d.o.o. Sarajevo. Kompanija je na Zagrebačkoj berzi objavila da je 28.11.2019. potpisana ugovorna dokumentacija o prodaji poslovnog udjela kojeg Društvo drži u temeljnom kapitalu društva Grateks d.o.o. Sarajevo. Nije navedeno ko je kupac sarajevske firme. Grateks je osnovan davne 1948. godine kao trgovačko preduzeće za prodaju tekstila.

  1. Otvoren maloprodajni objekat, posao dobilo 25 radnika

Maloprodajni objekat dobojske kompanije “Đurić MBB”, vrijedan oko 2,5 miliona KM, u kojem je posao dobilo 25 radnika, otvoren je ove sedmice u Šamcu na prostoru od oko 900 metara kvadratnih. Objekat su otvorili vlasnik kompanije Miloš Đurić i načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević. Milićević je istakao da otvoreni objekat pokazuje da Šamac dobija obrise trgovačkog mjesta.

  1. Od Mostara do Rima za 55 eura

Kompanija FlyBosnia predstavila je na Global Aviation Summitu koji se održava ove sedmice na Malti nove linije od Mostara do Rima na kojima će letjeti svakog ponedjeljka od 16. decembra. Karte će koštati 55 eura, a poseban naglasak na uspostavljanju te linije stavljen je na Međugorje koje godišnje obiđe oko dva miliona katolika iz cijelog svijeta.

  1. Kreće realizacija projekta od 59 miliona eura

Ceremonija početka radova na probijanju tunelu Zenica će biti upriličena u ponedjeljak, 09. decembra 2019. godine na gradilištu tunela Zenica, mjesto Ponirak. Ugovor za izgradnju autoceste na poddionici Ponirak – Vraca potpisan je 1. avgusta 2019. godine sa domaćom kompanijom Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo. Na ovoj poddionici najznačajniji je objekt tunel Zenica dužine 2.475 lijeva cijev i 2.420 metara desna cijev. Vrijednost ugovora za izgradnju tunela Zenica iznosi 59,4 miliona eura bez PDV-a.

  1. Jedan od vodećih arapskih investitora u BiH ima novi biznis

Jedan od najvećih arapskih investitora u BiH ušao je u novi biznis, čime dodatno širi svoje poslovanje u našoj zemlji. Riječ je o Malak grupaciji koja je nastala je iz želje svog glavnog investitora i vlasnika, biznismena iz Saudijske Arabije, za proširenjem i otvaranjem tržišta u Jugoistočnoj Evropi a posebno u BiH. Njihov novi biznis je “Malak Farma”, a pogledajte čime se još bave u BiH.

  1. Ronaldo i Mercedes kupili bicikla iz Travnika

Dva bijela električna bicikla Ruffian čija je metalna konstrukcija proizvedena u pogonu firme GS – Tvornica mašina Travnik smještenom u naselju Dolac pokraj Travnika, kupio je Cristiano Ronaldo sebi i svojoj partnerici. Četiri je kupio Mercedes za svoj istraživački i razvojni odjel, a ponajviše ga kupuju Amerikanci.

  1. Na Malinjaku zabavni park vrijedan 100 miliona eura

Predstavnici kompanije Farrag Fun World ove sedmice su predstavili projekat zabavnog parka na Malinjaku u Općini Lukavac. Radi se o velikom zabavnom parku koji se može mjeriti sa svim ostalim parkovima u svijetu ove vrste, pa čak i Disneylandom, a vrijednosti mu se, prema najavama investitora, procjenjuje na oko 100 miliona eura.

  1. Mišković najavio investiciju u Sarajevu od 160 miliona KM

Predsjednik Delta Holdinga Miroslav Mišković najavio je ove sedmice da će u Sarajevo investirati 80 miliona eura. On je govorio na Samitu privrednih lidera u regionu koji održan u Beogradu.

– U Sarajevu imamo prostor, očekujemo poziv tamošnjih vlasti da počnemo investiciju vrijednu 80 miliona eura – rekao je Mišković, bez preciziranja o kakvoj je investiciji riječ.

Podsjećamo da je srbijanski biznismen proljetos u Banjoj Luci, na otvorenju shopping centra Delta Planet, najavio otvaranje sličnog objekta u Sarajevu.

  1. Potpisan Memorandum za najveću investiciju od osnivanja Distrikta

Memorandum o razumijevanju između Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Studen & CO Holding GmbH potpisan je ove sedmice u Gradskoj vijećnici u Brčkom.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić nakon potpisivanja je rekao da je ovo najveća investicija od osnivanja Distrikta, koja predviđa oko pola milijarde konvertibilnih maraka ulaganja u Distrikt i zaposlenje za 4.000 ljudi.