Zagrebački Tekstilpromet prodao sarajevski Grateks

0

Zagrebačka kompanija Tekstilpromet prodala je svoju kompaniju u BiH – Grateks d.o.o. Sarajevo.

Kompanija je na Zagrebačkoj berzi objavila da je 28.11.2019. potpisana ugovorna dokumentacija o prodaji poslovnog udjela kojeg Društvo drži u temeljnom kapitalu društva Grateks d.o.o. Sarajevo.

Tekstilpromet je držao 100% kapitala navedenog društva.

Grateks d.o.o. je u dužem vremenskom periodu ostvarivao negativan poslovni rezultat uslijed otežanih uvjeta poslovanja na tržištu asortimana koji Grateks d.o.o nudi u Bosni i Hercegovini.

Nije navedeno ko je kupac sarajevske firme.

Imaju 15 objekata

Grateks je osnovan davne 1948. godine kao trgovačko preduzeće za prodaju tekstila. Tokom vremena doživjelo je mnogobrojne transformacije, a pod sadašnjim nazivom Grateks d.o.o. posluje od 2003. godine.

U postupku privatizacije preduzeće je kupljeno od strane Tekstilprometa.

Osnovna djelatnost Grateksa je trgovina na malo tekstilom i tekstilnim proizvodima. Preduzeće danas ima 15 maloprodajnih objekata i svoju djelatnost obavlja u svim većim gradovima na području Federacije BiH: Sarajevu, Zenici, Mostaru i Bihaću.

2007.godine potpisan je i ugovor o poslovnoj suradnji sa firmom MangoPunto iz Barcelone, te je Grateks ekskluzivni distributer proizvoda ovog renomiranog brenda. Pored prodavaonica Mango u sklopu preduzeća Grateks nalaze se i prodavaonice: Okaidi, Gerry Weber, Camel Active, Centra, Naš dom i Galeb, navodi se na internet stranici Grateksa.