Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U kom gradu će biti otvoreno 12 novih fabrika, gdje će Centralna banka BiH graditi svoj objekat, u kojoj državi su firme i pojedinci iz BiH među najvećim investitorima, gdje je izgrađena prva kabinska gondola, za koji projekat se izdvaja još 45 miliona KM…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Otvorena još jedna Hifina pumpa u inostranstvu

Svečanim otvaranjem svog 12. maloprodajnog objekta, Hifa Oil vodeći privatni distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini, otvorila je svoju drugu po redu benzinsku pumpu u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici. Bh. kompanija najavljuje dalje širenje mreže Hifa Oil – Euro Oil benzinskih pumpi na tržištu Crne Gore. Nova benzinska pumpa sa pratećim sadržajima nalazi se u centru Podgorice, u dijelu grada Tološi.

  1. Ozvaničena gradnja dionice kod Počitelja

Početak radova na dionici autoceste Počitelj – Zvirovići LOT 1 obilježen je svečanom ceremonijom održanoj u petak ujutro u Dretelju kod Čapljine. Dionica Počitelj-Zvirovići LOT 1, u ukupnoj dužini od 10,1 kilometra, od izuzetne je važnosti za Hercegovinu.

  1. U Tuzli deset do 12 novih fabrika

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović najavio je otvaranje novih fabrika u tom gradu. „Idemo sa oglašavanjem deset novih lokacija, uz ranije dvije na kojima se već grade poslovni objekti. Imamo izražen interes poduzetnika i tu će biti novih deset do dvanaest fabrika “, kazao je Imamović.

  1. BiH četvrti najveći investitor u Crnu Goru

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u Crnu Goru od početka januara do kraja septembra ove godine dostigao je 591,7 miliona. Zanimljivo je da su investitori iz BiH 4. po veličini ulaganja u Crnu Goru sa iznosom od 32,1 milion eura.

  1. Prodat udio u gigantu vojne industrije

U petak je na Sarajevskoj berzi trgovano dionicama kompanije BNT TMiH Novi Travnik za 2.177.699 KM. Prodat je udio od 11,2 posto vlasništva u firmi koja je poznata po tome što je proizvela prvu bh. samohodnu haubicu. Još nije poznato ko je prodao a ko kupio dionice jedne od najvećih domaćih kompanija vojne industrije. Najveći suvlasnik BNT TMiH-a je Vlada FBiH sa 51 posto dionica, a ZIF BIG-investiciona grupa ima 20 posto.

  1. Dio Hastahane prodat Centralnoj banci BiH

Novi objekat Centralne banke BiH bit će izgrađen na lokaciji sarajevske Hastahane, nakon što su vijećnici Općinskog vijeća izglasali prodaju dijela parka na Marijin Dvoru. Zemljište površine 2.290 kvadrata Centralnoj banci biće prodato za 4,7 miliona KM. Iz CBBiH su saopštili da će objekat zauzeti 10 posto sadašnje površine parka Hastahana, dok bi preostalih 90 posto, prema predloženom regulacionom planu, činila zelena površina.

  1. Još 45 miliona KM za cestu Sarajevo – Goražde

Federalna vlada usvojila je informaciju o inicijativi za finansiranje izgradnje brze ceste Prača – Goražde, tunel Hranjen, iz akumulirane dobiti JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo. Vlada je zadužila ovo javno preduzeće da, u roku od 30 dana, pripremi Skupštinu Društva, te da sredstva iz akumulirane dobiti u iznosu od 45 miliona KM usmjeri za realizaciju ovog projekta.

Realizacijom ovog projekta udaljenost između Sarajeva i Goražda bila bi smanjena sa 95,6 na 56 kilometara. Probijanje tunela Hranjen počelo je nedavno a za ovaj projekat ranije su već izvojena sredstva iz dobiti BH Telecoma.

  1. Na Jahorini se otvara prva kabinska gondola

Na Jahorini će 30. novembra biti otvorena gondola “Javor-Partizan” sa 36 kabina, čiji kapacitet je 2.700 skijaša na čas, što će pomoći bržem vertikalnom transportu ka vrhu planine tokom zime, rekao je direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić. On je naveo da prva kabinska gondola na Jahorini ima 36 kabina u koje se može smjestiti po 10 lica, te da je jedna VIP.

  1. Otvorena vrata za Avazov drugi toranj

Članovi Općinskog vijeća sarajevske općine Centar usvojili su Nacrt odluke o usvajanju izmjena i dopuna urbanističkog projekta „Centrotrans-Alhos“ – I faza i Nacrt odluke o provođenju izmjena i dopuna urbanističkog projekta „Centrotrans-Alhos“ – I faza. Usvajanjem izmjena omogućena je gradnja projekta vrijednog 100 miliona eura – Avaz Ski Towera. Novi toranj je po projektu visok 250 metara a planirana lokacija je uz postojeći Avazov toranj.

  1. Violeta kupila Hotel Grude

Hotel Grude prodat je kompaniji Violeta koja će investirati u njegovu obnovu. Ovu informaciju za BiznisInfo potvrdio je direktor Agencije za privatizaciju Zapadnohercegovačkog kantona Ante Markić. Investitor se obavezao da će uložiti 8 miliona KM u obnovu hotela.