Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja kompanija je počela probnu proizvodnju u Prijedoru, ko će graditi tunel Ivan vrijedan 57 miliona eura, koji novi rekord je postavila vojna industrija FBiH, kako je šeik obradovao stanovnike Dervente, kojem gradu se smiješi investicija od 2,3 milijarde KM, koliko poslovnica ima Bingo, ko izvozi paštetu iz BiH u EU…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Municija iz Goražda osvaja američko tržište

Gradonačelnik  Goražda Muhamed Ramović sa saradnicima posjetio je ove sedmice firmu Pobjeda Technology Goražde (PTG), gdje se susreo sa direktorom firme Adnanom Čengićem i njegovim saradnicima. Na sastanku je razgovarano o poslovanju ove kompanije, projektima koji su u toku, te planovima za naredni period. Pobjeda Technology zapošljava 150 radnika. Bavi se proizvodnjom sportske, privredne i lovačke municije. Svoje proizvode izvoze u SAD, Evropu i regionu, a najveći izvoz imaju u SAD.

  1. Prijedor: U pogonu za autoindustriju počela probna proizvodnja

Slovenačka firma Kolektor je u novoizgrađenom pogonu u Prijedoru počela probnu proizvodnju sa prvih 30 radnika koji su završili obuku u pogonima ove kompanije u Sloveniji i u Laktašima, a zvaničan početak rada planiran je za prvi kvartal 2020. godine. U gradskoj upravi rečeno je da je izgradnja prve faze objekta u industrijskoj zoni Celpak završena.

  1. Potpisan Ugovor o izgradnji tunela Ivan

Ove sedmice je u sjedištu JP Autoceste FBiH potpisan Ugovor o izgradnji dionice Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2, tunel Ivan. Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Hamed Ramić, direktor Euro-Asfalta. Vrijednost Ugovora za izgradnju tunela Ivan je 57.628.570 eura bez PDV-a.

  1. Novi rekord vojne industrije FBiH

Namjenska industrija Federacije obara sve rekorde u poslovanju. Jedanaest kompanija koje djeluju u okviru vojne oblasti, proizvelo je u prvih devet mjeseci ove godine oružja i vojne opreme u vrijednosti od 206.092.346 maraka. Samo „Igman“ iz Konjica, najveća domaća firma u oblasti namjenske industrije, s udjelom državnog kapitala, proizveo je oružja i opreme u vrijednosti od 101.227.520 maraka.

  1. Šeik želi investirati u Derventi, dijelio poklone

Četverodnevna privatna posjeta prebogatog šeika Ujedinjenih Arapskih Emirata Derventi izazvala je nesvakidašnju pažnju, uzburkala duhove, ali se, između ostalog, i posrećila najmlađim i najstarijim stanovnicima grada na Ukrini. Više zlatnih satova, telefona i drugih dragocjenosti završilo je u rukama Dervenćana, kao lični dar šeika Taliba bin Sakr el-Kašimija, a osim djece koja su se tog dana zatekla na ulici, stari i nemoćni u ovdašnjem Staračkom domu, uz simbolično ljubljenje ruku, počašćeni su i sa po 100 maraka. Šeik Talib u Derventi bi trebao kupiti hotel “Biser”, gdje je i boravio sa saradnicima, ličnim kuharima i osiguranjem tokom posjeta.

  1. Sanskom Mostu smiješi se investicija od 2,3 milijarde KM

Kineska kompanija “China Energy Engineering Corporation Limited International Company” i preduzeće “Lager” iz Posušja poslali su općinskim vlastima u Sanskom Mostu pismo namjere kojim iskazuju interes za izgradnju termoelektrane na području ove općine. Navodi se kako je riječ o potencijalnoj investiciji od 2,3 milijarde maraka te da bi to bila najveća investicija u energetski sektor na području cijele jugoistočne Evrope, pišu Nezavisne novine.

  1. FlyBosnia vratila jedan avion

Kompanija FlyBosnia vratila je jedan od svoja dva aviona njegovom vlasniku. Airbus 319 s registracijom E7-FBB poletio je sa sarajevskog aerodroma u pravcu aerodroma Phoenix Goodyear u Sjedinjenim Državama. Taj isti avion poletio je s aerodroma Phoenix Goodyear prema Sarajevu 7. maja 2019. godine, a u promet je pušten krajem juna, da bi se vratio svom vlasniku nakon samo 4 mjeseca korištenja. FlyBosnia sada ima samo jedan avion, Airbus 319 registracije E7-FBA.

  1. Bingo otvorio 207. objekat

Kompanija Bingo otvorila je ove sedmice savremeni objekat površine 4.800 m2, u sklopu kojeg je i restoran sa više od stotinu mjesta u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Posao je dobilo 70 novih uposlenika. Kompanija Bingo uspješno posluje već 26 godina, a u svojoj mreži ima ukupno 207 trgovina, te više od 8.500 uposlenih.

  1. Pašteta iz Hadžića od novembra na tržištu EU

Argeta BiH dobila dozvolu za izvoz u Evropsku uniju a prve količine na ovo tržište odlaze u novembru. Kompanija Argeta BiH je u ovoj godini proizvela 6.000 tona gotovih proizvoda koji su plasirani na tržište, a time su i dodatno učvrstili svoju poziciju regionalnog lidera po prodaji u kategoriji pašteta.

  1. Počela izgradnja najvećeg postratnog projekta u BiH

Prošlog mjeseca Elektroprivreda BiH je potpisala ugovor o izvođenju pripremnih radova na izgradnji bloka 7 Termoelektrane Tuzla, a ovog petka izvođači su i zvanično krenuli sa radovima na terenu. Blok 7 zajedno sa pratećim objektima zauzimat će površinu od 273 hektara i u narednih pet godina bit će najveći ekonomski pokretač ne samo za Tuzlanski kanton nego i cijelu državi, jer će veliki dio poslova na izgradnji biti povjeren domaćim firmama.