Novi rekord vojne industrije FBiH

0

Namjenska industrija Federacije obara sve rekorde u poslovanju. Jedanaest kompanija koje djeluju u okviru vojne oblasti, proizvelo je u prvih devet mjeseci ove godine oružja i vojne opreme u vrijednosti od 206.092.346 maraka.

Samo „Igman“ iz Konjica, najveća domaća firma u oblasti namjenske industrije, s udjelom državnog kapitala, proizveo je oružja i opreme u vrijednosti od 101.227.520 miliona maraka i već je ostvarila plan od 74,4 posto.

Iz Direkcije je rečeno za „Dnevni avaz“ da se radi o rezultatima koji su mnogo bolji nego prošle godine i da je to rezultat dobre organizacije.

Inače, kako pokazuju dokumenti za 11 kompanija, plan proizvodnje za ovu godinu iznosi 319,7 miliona maraka i već sada je poznato da će biti u potpunosti ostvaren.

Osim „Igmana“, koji je, prema planu, zacrtao do kraja godine proizvesti oružja ukupne vrijednosti 135,9 miliona maraka, odlične rezultate bilježi i „Unis Ginex“ iz Goražda. Ova firma proizvela je oružja u vrijednosti od 25,5 miliona maraka, dok je plan 40,6 miliona KM.

Na trećem mjestu po uspješnosti poslovanja nalazi se vogošćanski „Pretis“, s proizvodnjom od 22,3 miliona KM. Do kraja godine plan je da prometuju 52,8 miliona KM. Odlične rezultate ostvarila je i novotravnička firma BNT. Uposlenici su za devet mjeseci proizveli oružja i opreme koja vrijedi tačno 16.025.945 maraka.

Berko Zečević, vojni analitičar, rekao je da je za uspjeh vojne industrije zaslužna prije svega Vlada FBiH, koja je donijela odluku da ne uzima dio sredstava za svoje potrebe, nego da ulaže u poboljšanje statusa firmi.

– Suština je da je Vlada davala i daje poticaje za nabavku nove opreme i sirovina. Drugo, u Jemenu se vode žestoke borbe i tu imamo visoke narudžbe i na osnovu toga je velika potražnja za naoružanjem i municijom, koje je dobro i kvalitetno – smatra Zečević, piše Avaz.