Arapski šeik dijelio telefone i zlatne satove, djeci i starima po 100 eura

0

Četverodnevna privatna posjeta prebogatog šeika Ujedinjenih Arapskih Emirata Derventi izazvala je nesvakidašnju pažnju, uzburkala duhove, ali se, između ostalog, i posrećila najmlađim i najstarijim stanovnicima grada na Ukrini.

Više zlatnih satova, telefona i drugih dragocjenosti završilo je u rukama Dervenćana, kao lični dar šeika Taliba bin Sakr el-Kašimija, a osim djece koja su se tog dana zatekla na ulici, stari i nemoćni u ovdašnjem Staračkom domu, uz simbolično ljubljenje ruku, počašćeni su i sa po 100 maraka.

Kako navode “Večernje novosti”, šeik Talib u Derventi bi trebao kupiti hotel “Biser”, gdje je i boravio sa saradnicima, ličnim kuharima i osiguranjem tokom posjeta.

No, vlasnici hotela, otac i sin Mile i Branislav Nović nisu htjeli potvrditi ove informacije.

– Tačno je da smo još ranije otvorili mogućnost prodaje hotela, ali tu ponudu nismo ni spomenuli, a kamoli o tome pregovarali, kako naš cijenjeni gost ne bi, možda, pomislio da je naše gostoprimstvo i prijateljstvo proisteklo iz interesa – kaže Mile Nović.

Mlađi Nović pojašnjava da je riječ o uzvratnoj posjeti šeika, kojeg je prije više mjeseci slučajno upoznao. Posjeta Derventi je, zapravo, uzvratna za šeikovo izuzetno gostoprimstvo Novićima u Sarajevu.

–  Derventa ne pamti da je jedan takav gost, a pogotovo vladar, izuzetnom jednostavnošću, neposrednošću i širokim srcem razgalio srca i naprečac pridobio simpatije njenih žitelja, koji su ga upoznali – govori Branislav.

Ne pamti se ni gost koji je bio toliko široke ruke. U Staračkom domu “Lug” kažu da nisu mogli ni sanjati da će ih “neko sa strane” izgrliti kao najrođenije, častiti “stotkom”, i to još šeik. Naravno, darovano je i osoblje “Bisera”, domaće osiguranje, a za najmlađe Noviće u Londonu su poručeni najnoviji telefoni.

– Kad sam rekao da se osjećamo neugodno zbog svih poklona, šeik je uzvratio da je za njega “grijeh propustiti priliku da, ako već može, nekoga usreći – objašnjava za “Novosti” Branislav.

Ipak, nije sve bilo tako bajno. Izvor lista ispričao je da su se neki gradski zvaničnici prvobitno pojavili u sportskoj i lovačkoj odeći. Tek kad su im djeca putem interneta provjerila da je šeik Talib član porodice El-Kašimi, vladara jednog od sedam emirata u sastavu UAE, s brojnim objektima, ne samo u BiH, vratili su se nešto prikladnije obučeni, navode “Novosti”.

Šeik Talib prisustvovao je Kupu Dervente u latinoameričkim plesovima, zajedno s gradonačelnikom općine Miloradom Simićem.

Šeik je rekao i da je očaran ljudima i gradom s izvanrednim položajem, jednako udaljenim od prijestonica Sarajeva, Beograda i Zagreba.

– Nadam se da ćemo u ovaj prelijepi grad dovesti arapske investitore i turiste radi njegovog daljnjeg razvoja – rekao je šeik nakon posjete austrijskoj firmi u Derventi gdje je rađen sat za Meku u Saudijskoj Arabiji, zvanično najveći na svijetu.