Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja firma ulaže milion KM u objekat u Gračanici, ko će graditi proizvodni pogon u Hadžićima, kakve su šanse BiH da privuče veliki VW, gdje se grade novi kilometri autoputa, koji turista je postao jedan od najvećih investitora u Sarajevu…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Krenula izgradnja još jedne dionice autoputa

Na gradilištu autoputa na koridoru 5c, počeli su radovi na dionici Poprikuše-Zenica sjever. Riječ je o složenom građevinskom zahvatu, čija je trasa duga osam kilometara. Vrijednost ove dionice procjenjuje se na gotovo tri stotine miliona maraka. Izvođači radova su domaće građevinske kompanije.

  1. Turske kompanije će u BiH graditi butik hotele i parkinge

Na događaju Investicijski dan BiH u Bursi koji je organizovala Agencija za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) učestvovalo je 80 kompanije iz Burse kojima su predstavljene investicijske mogućnosti i prednosti BiH za ulaganje a nekoliko njih najavilo je nove investicije u našu zemlju. Najavljene su investicije vrijedne desetine miliona KM.

  1. Milioniti putnik prošao kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo

Milioniti putnik prošao je u petak kroz Međunarodnom aerodromu Sarajevo i to mjesec i po ranije u odnosu na prošlu godinu. Ovaj podatak najbolji je pokazatelj kontinuiranog rasta prometa putnika, saopćeno je iz Sarajevskog aerodroma. Sarajevski aerodrom opslužio je prvi put, čak četiri mjeseca zaredom preko 100.000 putnika. Samo u mjesecu junu zabilježeno je 28 posto više putnika u odnosu na isti mjesec prošle godine.

  1. Hamdo Group najavio proširenje proizvodnje

Vlasnik firme „Hamdo group“ koja je prije dvije godine zakupila dio drvoprerađivačkog pogona „Nove Romanije“ u Sokocu Hamdo Abdulkarim posjetio je načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelicu. Na sastanku su razgovarali o nastavku saradnje i planiranim projektima, kao i o izvozu na nova tržišta. „Hamdo group“ je ovom prilikom najavila moguće proširenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.

Prema riječima direktora Hamda Abdulkarima, firma „Hamdo group“ trenutno radi na projektu kojim planira da tržište proširi na Njemačku i Austriju. Riječ je o izvozu gotovog proizvoda za ovo tržište, tj. izvozu drvenih kuća koje se već neko vrijeme rade u pogonu „Nove Romanije“.

  1. Plastoflex u novo skladište ulaže milion KM

Kompanija Plastoflex iz Gračanice privodi kraju izgradnju svog novog objekta. Završni radovi su u toku, a otvaranje je planirano za januar sljedeće godine. Riječ je o savremenom skladištu gotovih proizvoda a ukupna planirana investicija u novi objekat je milion KM, rečeno je za BiznisInfo u ovoj kompaniji.

  1. „Tako“ otvara proizvodni pogon u Hadžićima

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktor „Tako“ d.o.o. Sarajevo Benjamin Kasumović potpisali su u zgradi Općine Hadžići Ugovor o kupoprodaji zemljišta vrijedan 606.900 KM. Naime, preduzeće „Tako“ kupilo je od Općine Hadžići dvije lokacije u Privrednoj zoni Hadžići ukupne površine 6.069 metara kvadratnih.

Time je ova kompanija mapravila prvi korak ka realizaciji projekta izgradnje i razvoja proizvodnog pogona u sektoru prehrambene industrije. Nova proizvodna hala će zahtijevati i nova radna mjesta. U prvoj fazi razvoja riječ je o 100 novozaposlenih.

  1. Zenička kompanija proizvela ključni uređaj za obradu dijelova Ferrarija i Maseratija

Preduzeće Thermal Process Solutions d.o.o. Zenica (TPS) je projektovalo i izradilo uređaj za proizvodnju reduktivnih atmosfera za potrebe hemijsko termičke obrade u preduzeću Unior Zreče, Repubika Slovenija. Uređaj je pušten u pogon prije tri mjeseca i do sada radi bez zastoja. Naime, slovenačka kompanija proizvodi dijelove za luksuzne za Ferrarije i Maseratije, a zeničko preduzeće TPS je jedino na prostorima bivše Jugoslavije koje proizvodi ove uređaje, koje su isporučili na više adresa u Evropi i regionu.

  1. Uskoro sa aerodroma na Jahorinu gondolom

Izgradnja kabinskih gondola koje su adekvatno i najatraktivnije rješenje za prevoz skijaša, kao i gostiju i turista koji nisu skijaši, strateški je važan projekat, kazao je direktor Olimpijskog centra “Јahorina” Dejan Ljevnaić. Govoreći o plairanoj izgradnji gondole koja će povezati Jahorinu sa Istočnim Sarajevom, Ljevnaić je kazao da je riječ o jedinstvenom projektu. Realizacijom ovog projekta biće moguć prevoz sa aerodroma do Јahorine.

  1. Od turiste do jednog od najvećih investitora u Sarajevu

Sirijac Abdulah Mehdi došao je u Sarajevo prvi put kao turista, i tada je prepoznao potencijale koje naša zemlja nudi. Zahvaljujući saradnji sa bh. partnerima odlučio je investirati u BiH, ubijeđen da je ova zemlja dobra prilika za pokretanje biznisa. Danas je jedan od najvećih investitora u Sarajevu.

  1. Može li BiH privući veliki VW

Njemački proizvođač automobila Volkswagen traži lokaciju za svoj novi pogon u Istočnoj Evropi a u bitku za „investiciju decenije“ uključilo se 12 zemalja. Prevagu je, prema svemu sudeći, odnijela Turska, ali je i BiH ponudila dvije lokacije. Kakva je šansa naše zemlje da dobije ovu investiciju.