Turske kompanije će u BiH graditi butik hotele i parkinge

0

Na događaju Investicijski dan BiH u Bursi koji je organizovala Agencija za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) učestvovalo je 80 kompanije iz Burse kojima su predstavljene investicijske mogućnosti i prednosti BiH za ulaganje a nekoliko njih najavilo je nove investicije u našu zemlju.

Počasni konzul BiH u Bursi i privrednik Muzafer Čilek je rekao da ima odlična iskustva u poslovanju u Bosni i Hercegovini, kako u trgovini namještajem tako i u energetici, a najavio je i nove investicije u sektor turizma, odnosno izgradnju restorana i manjih butik hotela koji će upotpuniti turističku ponudu BiH.

Investicije vrijedne desetine miliona KM

Cuneyt Sener, potpredsjednik Upravnog odbora BTSO i vlasnik kompanije SanPark Otopark je najavio nove investicije u BiH u sektoru usluga i novih parkinga u Sarajevu.

Kompanija Vav Medica je najavila dolazak u BiH i ulaganje u sektor turizma i proizvodnju hrane i poljoprivredu.

Ukupan iznos najavljenih investicija je više desetaka miliona KM, a nastavit će se kontakti i pregovori s ostalim kompanijama učesnicama, posebno kompanijama iz hemijskog i metalo-prerađivačkog sektora.

Razgovori o privlačenju novih investicija

Inače, manifestacija je organizovana u saradnji s Trgovinskom i industrijskom komorom Burse BTSO, Počasnim konzulatom BiH u Bursi, Fondacijom BIGMEV i Generalnim konzulatom BiH u Istanbulu.

Prisutne turske privrednike su pozdravili i pozvali da investiraju u BiH Gordan Milinić, direktor FIPA-e i Adis Alagić, savjetnik za investicije i ekonomiju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Milinić je održao sastanak i sa Muratom Bayazitom, predsjednikom Upravnog odbora BTSO na kojem se razgovaralo o dosadašnjoj suradnji kao i razvoju novih strategija i pristupa razvoju partnerstava između bh. i turskih kompanija i privlačenje novih investicija u BiH.

Murat Bayazit surađuje s kompanijama iz BiH, posebno za pronalazak kupaca proizvoda poput malina i drugih kultura.

Tokom sastanka u Počasnom konzulatu BiH u Bursi, razgovarano je o novim aktivnostima koje će se organizirati uskoro u drugim gradovima u Turskoj, mogućnostima suradnje s dijasporom i podršci lokalnim zajednicama u BiH za unapređenje njihovih kapaciteta za promociju potencijala i suradnju s investitorima.