Hamdo Group najavio proširenje proizvodnje

0

Vlasnik firme „Hamdo group“ koja je prije dvije godine zakupila dio drvoprerađivačkog pogona „Nove Romanije“ u Sokocu Hamdo Abdulkarim posjetio je danas načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelicu. Na sastanku su razgovarali o nastavku saradnje i planiranim projektima, kao i o izvozu na nova tržišta.

„Hamdo group“ je ovom prilikom najavila moguće proširenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.

Prema riječima direktora Hamda Abdulkarima, firma „Hamdo group“ trenutno radi na projektu kojim planira da tržište proširi na Njemačku i Austriju. Riječ je o izvozu gotovog proizvoda za ovo tržište, tj. izvozu drvenih kuća koje se već neko vrijeme rade u pogonu „Nove Romanije“.

Drvene kuće već se izvoze u Tursku, Foto: Hamdo Hroup

– Za ovaj projekat kupljeno je zemljište u Berlinu, na kome u budućnosti treba da bude oko 350 vila –tj. drvenih kuća koje proizvodimo ovdje. Takođe, u narednim danima treba da potpišem ugovor u Beču za zemljište na kome će biti montirano oko 40 vila, proizvedenih u Sokocu. Posao u Turskoj napreduje, završeno je osam drvenih vila od 36 planiranih, kroz drugi projekat u gradu Bodrumu planirano je 25 drvenih kuća, i sve je ovo projekat „Nove Romanije“ – kazao je Abdulkarim.

No, za širenje proizvodnje potrebno im je i više sirovine, tj. drvnih sortimenata za preradu i proizvodnju.

Ovaj problem pokušaće da riješe sastankom sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i unapređenje saradnje sa „Šume Srpske“ za šta su tražili pomoć od lokalne vlasti.

– Načelnik opštine Sokolac, gospodin Milovan bio je prvi čovjek koji mi je pomogao kada sam došao u Sokolac, na čemu sam mu veoma zahvalan. U bilo kom trenutku, kada mi je bila potrebna pomoć, njegova vrata bila su uvijek otvorena. Danas sam od gospodina Bjelice tražio da mi pomogne oko ugovaranja sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koji je vezan za dobavljanje građe u firmu, i dobio sam pozitivan odgovor. Sastanak očekujem već u sljedećoj sedmici, a kada završimo problematiku oko materijala koji je potreban za unapređenje proizvodnje, planiram da zaposlim jedan broj radnika u svoju firmu – istakao je Abdulkarim.

Bjelica: Povezati cjelokupnu drvoprerađivačku indistriju u Sokocu

Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica rekao je nakon današnjeg sastanka da je lokalna zajednica od samog početka bila za pokretanje proizvodnje u „Novoj Romaniji“ koja je u vlasništvu Vlade Republike Srpske.

Hamdo Group održao sastanak sa načelnikom Opštine Sokolac

– Kao načelnik opštine Sokolac, među prvima sam razgovarao sa predstavnicima firme „Hamdo grup“, vidio sam da imaju dobre namjere za pokretanje proizvodnje u „Novoj Romanije“ i tada sam uspio da ih povežem sa predstavnicima Ministarstva energetike i predjsednikom Republike Srpske sa kojima su oni vodili dalje razgovore i da naprave Ugovor sa Vladom RS o zakupu prerađivačkih kapaciteta „Nove Romanije“, rekao je Bjelica.

– Ono što je potrebno naglasiti, da je firma „Hamdo grup“ izmirila sve zaostale obaveze prema radnicima, nakon čega je krenula i proizvodnja. Trenutno zapošljava 120 radnika, a danas sam od vlasnika firme gospodina Abdulkarima saznao da u narednom periodu planira da zaposli određeni broj radnika, jer proširuju proizvodnju i tržište, što je od velikog značaja za našu opštinu i stanovništvo. Bitno je da se frimi „Hamdo grup“ obezbijedi dovoljnu materijala, a nadam se da će drvopreradjivači da budu kooperanti ovoj firmi sa kojom trenutno imaju dobru saradnju.

Bjelica je ovom prilikom rekao da bi bilo dobro da se u skorije vrijeme održi sastanak na kome će prisustvovati vlasnici firmi za preradu drveta sa područja opštine Sokolac i predstavnici kompanije „Hamdo grup“.

– Nama je u interesu da se poveže cjelokupna drvoprerađivačka industrija na području opštine Sokolac i da svi rade na velikim projektima. Takođe, bitno je i da ostali akteri vide svoj interes u toj saradnji. Velike su mogućnosti, obzirom da firma „Hamdo grup“ otvara poslove širom zemalja Evrope, a naši drvoprerađivači mogu da budu kooperanti na ovim projektima, to jeste svoju rezanu građu i određene elemente iz proizvodnje mogu da prodaju ovoj firmi, istakao je načelnik Bjelica.

Hamdo Group

On je dodao da lokalna zajednicane može da uradi mnogo, al ono što može da da podršku pozitivnom radu i poslovanju.

Treba pomenuti, da je preduzeće za preradu drveta “Nova Romanija” iz Sokoca Ugovor o zakupu imovine ovog akcionarskog društva sa katarskim investitorom „Hamdo group“ zaključen je sredinom 2017. godine, nakon niza transformacija i pokušaja oživljavanja proizvodnje.