Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko otvara fabriku u Rami, ko radi na velikoj međuentitetskoj investiciji, ko je dobio koncesiju za mineralnu vodu u Ljubačama, šta će se proizvoditi u Bosanskoj Krupi, koja država ja najveći strani ulagač u BiH ove godine…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Ramski poduzetnik pravi fabriku

Poduzetnik iz Rame Radovan Remić započeo je izgradnju pogona za proizvodnju peleta. Trenutno se radi na gradnji proizvodne hale i skladišta. Prema planu, građevinski radovi trebali bi biti završeni do kraja godine, nakon čega će iz inostranstva stići oprema i kompletno postrojenje za proizvodnju. Remić koji je vlasnik Etno sela “Remić Menjik” na novu investiciju odlučio se jer je i sam korisnik ovog energenta a do njega je, kako sam kaže, sve teže doći.

  1. Započeli radovi na višemilionskoj međuentitetskoj investiciji

Gradonačelnici Bijeljine i Brčkog, zajedno sa načelnicima Ugljevika, Lopara i opština Sapne i Teočaka, ozvaničili su početak radova na pristupnom putu od Priboja do lokacije “Busija” na Majevici, gdje će biti izgrađen sportsko-rekreativni centar. Gradnju budućeg centra, kako je najavljeno, pomoći će gradovi i opštine koje gravitiraju lokaciji “Busije”. Investitor i inicijator ovog projekta je vlasnik bijeljinske firme “Mega drvo” Svetozar Ostojić, koji je rekao da počinje izgradnja pristupnog puta dužine šest kilometara, čija je vrijednost četiri miliona KM.

  1. „Miral“ otvorio novu upravnu zgradu i pogone

Kompanija „Miral“ d.o.o. svečano je otvorila novu upravnu zgradu i proizvodne pogone na novoj lokaciji u mjestu Poljice-Vrnograč, nekadašnjoj lokaciji firme „Saniteks“ iz Velike Kladuše. Na ceremoniju svečanog presijecanja vrpce odazvalo se oko 600 uzvanika, gostiju, poslovnih partnera, kupaca i dobavljača, koji su došli iz nekoliko evropskih država, jedan čak i iz Amerike, te domaćih i lokalnih poduzetnika kao i većina članova Udruženja poduzetnika Velika Kladuša.

  1. Otvorena fabrika za proizvodnju peleta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvorio je u Dobrunu kod Višegrada fabriku “Zlatar šped” za preradu drveta i proizvodnju biomase i peleta. Vrpcu su, uz Viškovića, svečano presjekli načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i jedan od vlasnik fabrike Danko Pušičić. U fabrici u Dobrinu za sada je zaposleno 50 radnika, a planirano je proširenje proizvodnje i zapošljavanje još 30 radnika.

  1. ‘Bingo’ dobio koncesiju za eksploataciju mineralne vode na Ljubačama

Vlada Tuzlanskog kantona je privrednom društvu „Bingo“ d.o.o. export-import Tuzla dodijelila koncesiju za eksploataciju mineralne vode na lokalitetu „Ljubače“ na području grada Tuzla. Koncesija je dodijeljena na period od pet godina.

  1. Zlatna groznica: Uskoro kreće eksploatacija u Varešu

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona posjetila je općinu Vareš i kompaniju “Easter Mining“. Miloš Bošnjaković, član uprave i suvlasnik ove australske kompanije, upoznao je članove Vlade da su dosadašnja geološka istraživanja potvrdila isplativost eksploatacije, da su već dobili okolinsku i čekaju urbanističku dozvolu, nakon čega će podnijeti zahtjev za eksploataciju. Na istražnim i drugim radovima angažirano je oko 100 ljudi.

  1. Drvar: Prihvaćeno Yumcovo pismo namjere

Opštinsko vijeće Drvar razmatralo je prijedlog odluke o prihvatanju Pisma namjere kompanije YUMCO iz Vranja za otvaranje proizvodnog pogona u ovoj bh. opštini. Kako je saopšteno nakon sjednice, odbornici-vijećnici su prihvatili Pismo namjere Holding kompanije Pamučni kombinat YUMCO a.d. Vranje za otvaranje proizvodnog pogona za konfekcioniranje odjeće.

  1. Krupljani će praviti evropske madrace

Početkom iduće godine u Bosanskoj Krupi bi s radom trebalo da započne tvornica za proizvodnju madraca u kojoj bi bilo zaposleno oko trideset radnika. Investitor ovog projekta je preduzeće “Sinteks” iz Cazina, čiji vlasnik Zlatan Jusić kaže kako će se proizvodnja odvijati po najmodernijoj evropskoj tehnologiji.

  1. U pripremi projekti vrijedni 190 miliona eura

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i novoimenovani šef operacija Evropske investicijske banke za zapadni Balkan Antonio Lorenco najavili su da su u pripremi projekti vrijedni oko 190 miliona eura, te da se završavaju procedure koje prethode potpisivanju ugovora. Istaknuto je da se, zahvaljujući sredstvima EIB-a, realizuju projekti u mnogim oblastima, od socijalne sfere i zdravstva do izgradnje infrastrukture, te da i ove kreditne aranžmane prate znatna grant sredstva.

  1. Pojačan priliv direktnih stranih investicija

Direktne strane investicije u BiH u prvom polugodištu iznose 650,1 milion KM, od toga 252,8 miliona u prvom kvartalu, a ostatak u drugom kvartalu. Najviše investicija u prvih šest mjeseci dolazi iz Rusije 265,1 milion KM, zatim Hrvatske 114,2 miliona KM, te Holandije 83,1 milion KM.