Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja bh. firma učestvuje u gradnji najveće zgrade u Njemačkoj, koju kompaniju u BiH su preporodili turski investitori, ko je najpoželjniji poslodavac u BiH a koje tri kompanije su imale prihode preko milijardu KM u 2018, kako su poslovale pivare u BiH, ko je kupio jablanički Granit…

Odgovore na ova pitanja pročitajte u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Turci preporodili goraždansku firmu Pobjeda-Rudet

Goraždanska kompanija za proizvodnju eksploziva Pobjeda-Rudet posluje sve bolje – u posljednjih nekoliko godina doživjela je pravi preporod. Prošle godine ova firma je imala poslovne prihode na 20,8 miliona KM, dok su godinu ranije ti prihodi bili 15,6 miliona KM.

Vlasnik kompanije Pobjeda-Rudet je turska firma Kirlioglu Kimya Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi. Turska kompanija stekla je većinsko vlasništvo u preduzeću Pobjeda-Rudet 2015. godine i od tada prihodi stalno rastu.  

  1. dm napoželjniji poslodavac u BiH

U Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana je ceremonija dodjele priznanja “Najpoželjniji poslodavac u BiH za 2019. godinu”. Za najpoželjnijeg poslodavca u Bosni i Hercegovini za 2019. godini izabrana je kompanija dm-drogerie markt d.o.o. Sarajevo.

  1. Firma iz BiH učestvuje u gradnji najveće zgrade u Njemačkoj

Zbog povećanja obima posla i novog ugovora vezanog uz projekt “Grand Tower Frankfurt” firma Poltec d.o.o. Mostar traži 50 radnika u našoj zemlji. Traže se bravari i monteri aluminijskih fasada. Smještaj i hrana su osigurani. Zanimljivo je da će “Grand Tower Frankfurt”, u čijoj izgradnji učestvuju radnici iz BiH, biti najveća stambena zgrada u cijeloj Njemačkoj.

  1. Industrijska proizvodnja u BiH pala za 5,1 posto

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u prva tri mjeseca ove godine pala je za 5,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, piše BiznisInfo na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH. Podsjetimo da je izvoz iz BiH u prvom kvartalu također smanjen, i to za 0,6 posto u odnosu na isti period 2018.

  1. Evo kako su poslovale pivare u BiH

Banjalučka pivara prošle godine je imala poslovne prihode od 46,2 miliona, što je najviše od svih pivara u BiH. Najveću dobit, od 4,2 milion KM, imala je Pivara Tuzla. Evo kako su poslovale sve pivare u BiH.

  1. BiH dobila dozvolu za izvoz prerađevina od mesa živine

Nakon što je nedavno dobila dozvolu za izvoz piletine u Evropsku uniju, BiH je prije sedam dana dobila još jedno odobrenje – za izvoz prerađevina od mesa živine.

Ovo je potvrdio državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

– Prije sedam dana mi smo od nadležnog tijela Evropske komisije dobili još jednu dozvolu, a to je izvoz prerađevina od mesa živine, odnosno mesa piladi što do sada nije bio slučaj. To je odlična vijest jer koliko izvozimo pilećeg mesa toliko izvozimo prerađevina koje su mnogo skuplje i mnogo više ostvarujemo finansijske koristi – rekao je Šarović.

  1. Prihodi tri kompanije premašili milijardu KM

Holdina, Bingo i Elektroprivreda BiH su tokom 2018. godine dostigli prihode veće od milijardu konvertibilnih maraka, podaci su bonitetne agencije LRC. Ovo je prvi put da su prihodi tri kompanije u BiH premašili milijardu KM.

  1. FlyBosnia počela s letovima i nabavila drugi avion

Aviokompanija FlyBosnia nabavila je svoj drugi avion Airbus 319. Avion se trenutno nalazi na aerodromu Goodyear Phoenix Airport u Arizoni, SAD, gdje čeka da bude isporučen preko okeana u BiH.

U međuvremenu, prvi avion na novom direktnom letu Sarajevo-Kuvajt-Sarajevo svečano je dočekan na Međunarodnom aerodromu u Kuvajtu, uz vodene topove.

Riječ je o prvom direktnom letu na ovoj relaciji, koji je uspostavila kompanija FlyBosnia iz BiH, a tokom maja planirani su promotivni letovi do ove zalivske zemlje.

  1. Nepalski milijarder stiže u BiH

Vijest koju smo objavili prije nekoliko dana da će prvi nepalski milijarder Binod Čodri (Chaudhary) posjetiti Sarajevo 10. maja, izazvala je mnogo pažnje u javnosti. Ova informacija naročito je interesantna ako se zna da ovaj bogataš sa Forbesove liste već snažno investira u naš region, te da je zainteresovan i za proširenje poslovanja. Osim što ima veliku fabriku u Srbiji, više puta je obilazio Crnu Goru gdje je razmatrao mogućnosti investiranja.

  1. Općina Jablanica kupila “Granit”

Općina Jablanica uspjela je prikupiti 5,6 miliona KM čime je osigurala sredstva za kupovinu imovine nekadašnjeg giganta “Granita” i spas oko 220 radnih mjesta.  Općina je uplatila novac a nakon preuzimanja imovine “Granita” ići će se u tražnje strateškog partnera za ovu kompaniju.