Evo kako su poslovale pivare u BiH

0

Donosimo vam rezultate poslovanja četiri velike pivare u BiH. Pogledajte ko je imao najveće prihode a ko zaradu, ko je poslovao bolje, a ko lošije nego godinu ranije. 

Poslovni prihodi Sarajevske pivare iznosili su prošle godine 35,4 miliona KM, skoro isto kao i godinu ranije.

Ova kompanija lani je imala zaradu, odnosno neto dobit od 655.088 KM, znatno manje nego u 2017. kada je zarada iznosila 1,8 miliona maraka.

Firma je zapošljavala 340 radnika, u odnosu na 316 godinu ranije.

Pivara Tuzla prošle godine je imala poslovne prihode od 30 miliona maraka, što je porast u odnosu na 28,8 miliona godinu ranije.

Ova kompanija je ostvarila najveću zarada od svih pivara u BiH – neto dobit lani je iznosila oko 4,2 milion KM. Godinu ranije dobit je bila oko 3,7 miliona maraka.

Ova pivara lani je zapošljavala 220 radnika.

Banjalučka pivara prošle godine je imala poslovne prihode od 46,2 miliona, dakle najveće prihode od svih pivara u BiH. No, za razliku od konkurenata iz Tuzle i Sarajeva, njeni prihodi su pali, jer su godinu ranije iznosili 46,8 miliona maraka.

Još veći pad zabilježen je kod neto dobiti, koja je lani iznosila 1,8 miliona KM, a godinu ranije oko 6,3 miliona.

Ova pivara u 2018. je zapošljavala 275 radnika.

Bihaćka pivara imala je prošle godine poslovne prihode u visni od oko 9,57 miliona maraka, što je nešto manje nego godinu ranije kada su oni iznosili oko 10 miliona.

Firma je ostvarila neto dobit prošle godine od 74 hiljada KM, znatno manje nego godinu ranije kada je profit iznosio 354 hiljade maraka.

Kompanija je lani imala 107 radnika, jednog više nego godinu ranije.

Podsjetimo da je vlasnik Pivare Tuzla kompanija RK Invest, odnosno Bingo, dok je većinski vlasnik Sarajevske pivare Hilmo Selimović. Banjalučka pivara pod kontrolom je britanskog fonda Altima UK.

Najveći pojedinačni vlasnik Bihaćke pivare je Adem Ibrahimpašić, sa oko 49 posto dionica.

Autor: BiznisInfo