Općina preuzima Granit: Spas za 220 radnika!

0

Općina Jablanica uspjela je prikupiti 5,6 miliona KM čime je osigurala sredstva za kupovinu imovine nekadašnjeg giganta “Granita” i spas oko 220 radnih mjesta, piše BiznisInfo.  

Podsjetimo da je Općina Jablanica učestvovala u postupku javne prodaje nekretnina “Granita” 1. aprila, i dala najbolju ponudu za preuzimanje. No, nakon toga je trebalo skupiti novac, što su uspjeli zaključno sa 30. aprilom,

Ajdin Teletović, kantonalni ministar, rekao je nakon vanredne sjednice Općinskog vijeća održane 30. aprila da će Općina 3. maja novac uplatiti na račun suda.

Dodao je da će Općina time postati vlasnik 32 duluma zemlje sa 20 poslovnih hala, odnosno poslovnih prostora. Tim je, kako kaže, ispunjen cilj da se 220 radnika ne nađe na ulici.

– Radnici nemaju potrebe da se sekiraju da će biti na ulici, da će ostati bez posla. Općina se pojavila kao partner preduzeću i povukla ovaj veoma hrabar porez da zaštiti radnike „Granita“ i svoju imovinu – kazao je Teletović.

Vijećnik Jasmin Zahirović rekao je da je ovo „tačka na i“ jednog procesa, ustvari bitke, za imovinu granita i 220 radnih mjesta.

On se zahvalio vladama Federacije BiH i HNK, upravi Razvojne banke i ostalima koji su učestvovali u tome da se prikupi 5,6 miliona KM. Najavio je da se ide dalje u traženju strateškog partnera za „Granit“.

– Granit je naša budućnost i svi zajedno u Općini Jablanica želimo da tu firmu dignemo na zdrave noge i da to bude jedna pozitivna priča nakon svih ovih teških godina iza nas – rekao je Zahirović.

Kako su skupili novac

Inače, Općina je dobila investicijski kredit kod Razvojne banke Federacije BiH u iznosu od 4,3 miliona KM.

Preostala nedostajuća sredstva obezbjeđena su Odlukom o odabravanju novčanih sredstava iz Budžeta HNK za 2019. godinu u iznosu od 330.000 KM.

Vlada Federacije BiH donijela Odluku  da iz raspoloživih sredstava odobri iznos od 475.000 KM.

Na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Jablanica zadnjeg dana aprila donijeta je Odluka o izmjenama i dopunama Budžeta za 2019. godinu i na taj način su osigurana dodatna novčana sredstva u iznosu od 520.000 KM.

Time su zaokružena sva potrebna sredstva za kupovinu nekretnina privrednog društva  “Granit”.

– Koristim priliku da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovoj vrlo zahtjevnoj aktivnosti, mojim saradnicima, Općinskom vijeću, višim nivoima vlasti, premijerima i ministrima, rukovodstvu Razvojne banke FBiH što su imali razumjevanja i bili nam od velike pomoći u ovom teškom zadatku – istakao je Općinski načelnik Salem Dedić.

Iz Općine su ranije najavili da će, nakon preuzimanja “Granita”, tražiti strateškog partnera za ovo preduzeće.