Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koje bh. firme realizuju veliki projekat u Ruandi, gdje će biti prva destinacija aviokompanije FlyBosnia, koliko će koštati izgradnja Avaz Ski Towera u Sarajevu, koja firma kupuje banjalučku Vitaminku, a ko preuzima Saniteks iz Velike Kladuše…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih vijesti I događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. FlyBosnia prodaje karte za prvu destinaciju

Aviokompanija FlyBosnia pustila je u prodaju karte za svoju prvu destinaciju. Kompanija će održavati tri leta sedmično između Sarajeva i Kuvajt Sitija, počevši pod 4. juna. Letovi će se obavljati utorkom, četvrtkom i subotom.

  1. Firme iz BiH grade jedan od najekskluzivnijih resorta u svijetu u Ruandi

Sedam firmi iz BiH radi na gradnji jednog od najekskluzivnijih resorta u svijetu, a sve to finansira Vlada Dubaija. Radnici iz Bosne i Hercegovine već godinu i po rade na ogromnom i važnom projektu u Ruandi. Radi se o hotelu visoke kategorije sa pet plus zvjezdica koji rade isključivo firme iz BiH, što znači da je on 100 posto bh. proizvod. Na njemu radi sedam firmi iz naše zemlje – Krivaja, ŽGP, Elektra, Prunus, Luk, Ans Drive i Global.

  1. Donio znanje iz Švicarske, zaposlio ljude u Sanskom Mostu

Sanski Most je u posljednje tri godine postao prepoznatljiv po nekoliko kompanija koje su pokrenute zahvaljujući inicijativi dijaspore. Jedna od takvih investicija, pokrenuta zahvaljujući prenosu znanja, iskustva i poslovnih veza iz Švicarske, jeste ona kompanije “CNC Lab”.

Kompanija je fokusirana na mašinsku obradu metala, prevashodno za pojedinačnu, ali i maloserijsku i serijsku proizvodnju na CNC mašinama.

  1. Prva jaja sa oznakom BEZ GMO u BiH

Farmi koka kompanije Bingo doo uručen je prvi certifikat za proizvodnju po BEZ GMO smjernicama u Bosni i Hercegovini. Prva jaja sa oznakom BEZ GMO proizvedeno kompanije Bingo su veliki uspjeh za naš region koji je time pokazao da prati evropske trendove bez gmo proizvodnje.

  1. Vitinka kupuje Vitaminku

Predstavnici kompanija „Vitinka“ i „Vitaminka“ postigli su dogovor da zvornička firma kupi većinski dio banjalučke fabrike za preradu voća i povrća, a cijeli posao trebalo bi da bude završen u idućim danima preuzimanjem paketa akcija na Banjalučkoj berzi. „Vitinka“ planira da izmiri obaveze „Vitaminke“ te da proširi proizvodnju u djelatnosti bezalkoholnih pića, odnosno proizvodnje sokova.

  1. Prevent preuzima Saniteks

Athabasca Investment, u zajedničkom djelovanju Pro Consulting d.o.o. Sarajevo, objavila je ponudu za preuzimanje društva Saniteks Velika Kladuša. Athabasca Investment je dio Prevent CEE grupacije koja je već uveliko unaprijedila poslovanje Saniteksa nakon što je preuzela manjinski udio. Otkupom preostalih dionica, kako saznajemo, Prevent planira dodatno unaprijediti poslovanje ove kompanije.

  1. Novi veliki gubitak Energoinvesta

Domaća kompanija Energoinvest prošle godine je ponovo zabilježila gubitak, i to od skoro 11 miliona KM. Firma je u 2018. poslovala s minusom od 10.957.441 KM, što je novi porast u odnosu na 2017. kada je gubitak bio 10.056.193 KM.

  1. Održan 10. Sarajevo Business Forum

Deseti jubilarni Sarajevo Business Forum 2019. održan je ove sedmice. Najveća poslovno-investicijska konferencija Jugoistočne Evrope, ove godine okupila je oko 2.000 gostiju iz 50 zemalja svijeta, a predstavljeno je 350 projekata i održano je oko 450 poslovnih sastanaka,

  1. Predstavljen Avaz Ski Tower

Drugog dana Sarajevo Business Foruma grupacija Avaz predstavila je svoj naredni investicioni projekat – Avaz Ski Tower. Kako Projekat je vrijedan 100 miliona eura. Kako je rekao direktor marketinga Avaz grupacije, Sead Numanović, cjelokupna dokumentacija je spremna, kao i urbanistička saglasnost i građevinska dozvola, tako da očekuju da vrlo skoro krenu u gradnju.

  1. Njemačka investicija u Cazinu

Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji nekretnine u Poslovnoj zoni Ratkovac je ozvaničen početak konkretnog funkcioniranja projekta koji je Grad Cazin uspješno razvijao u proteklom periodu. Riječ je o investiciji njemačke firme vrijednoj 4 miliona eura odnosno pogonu za proizvodnju pločastog namještaja u kojem je posao osiguran za 39 radnika. Po riječima zastupnika investitora Asmira Bajrića, dio radnika već je na obuci u Njemačkoj i proizvodnja počinje već u avgustu ove godine.