Bh. gigant preuzima Saniteks, žele nastaviti s razvojem

0

Athabasca Investment, u zajedničkom djelovanju Pro Consulting d.o.o. Sarajevo, objavila je danas ponudu za preuzimanje društva Saniteks Velika Kladuša.

Athabasca Investment je dio Prevent CEE grupacije koja je već uveliko unaprijedila poslovanje Saniteksa nakon što je preuzela manjinski udio.

Otkupom preostalih dionica, kako saznajemo, Prevent planira dodatno unaprijediti poslovanje ove kompanije.

Saniteks je vodeći domaći proizvođač visokokvalitetnih medicinskih sredstava nastao 1962. godine, sa velikim iskustvom u kategorijama gaze, proizvoda od gaze, zavojnog materijala i flastera.

Kompanija posluje po svim važećim svjetskim standardima kvaliteta te procedurama koji regulišu proizvodnju i promet medicinskih sredstava.

Athabasca je, inače, vlasnik 136.360 redovnih dionica odnosno oko 29,5 posto, a Pro Consulting ima još oko 4,9 posto vlasništva. Zajedno imaju oko 34,4 posto udjela u Saniteksu.

Ponuda za preuzimanje se odnosi na 303.364 redovne dionice, što iznosi 65,6 posto vlasničkog udjela. Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 9,15 KM, ili 25,68 posto od nominalne vrijednosti.

Riječ je, kako saznajemo, o cijeni koju je odredila agencija za vrijednosne papire.

Cijena je tržišno opravdana jer se prosječna tržišna cijena dionica Saniteksa protekle dvije godine kretala oko 6 KM po dionici.

Rok važenja ove ponude je 28 dana. Ako su ispunjeni svi uslovi, dionice prijavljene na ponudi biti će kupljene i plaćene u roku od sedam radnih dana od dana isteka ponude.

Autor: BiznisInfo