Evo koliko će koštati izgradnja Avaz Ski Towera

0

Drugog dana Sarajevo Business Foruma grupacija Avaz predstavila je svoj naredni investicioni projekat – Avaz Ski Tower. Kako je javila eKapija, projekat je vrijedan 100 miliona eura.

Kako je rekao za eKapiju direktor marketinga Avaz grupacije, Sead Numanović, cjelokupna dokumentacija je spremna, kao i urbanistička saglasnost i građevinska dozvola, tako da očekuju da vrlo skoro krenu u gradnju.

– Sada pripremamo teren za građenje, jer smo osim parcela koje imamo kupili i dodatno zemljište u susjedstvu već postojećeg Avazovog toranja. Očekujem da bi ubrzo mogli krenuti prvi radovi, tj. čekamo da se zvijezde poklope – rekao je Numanović ne precizirajući tačan datum početka radova.

Novac je, kako kaže, spreman, investitor je Avaz grupacija i spremni su da rade sami, ali ciljaju i na to da nađu jakog koinvestitora. Projekat tornja radila je sarajevska firma ADS Studio.

– Ovaj toranj sa sadržajem oko njega činio bi jedinstven i multifunkcionalan kondominijum. Planirano je da toranj ima kancelarijski prostor, stanove za prodaju, hotel i rotirajući restoran na krovu. U podnožju bi se kreirao šoping centar sa radnjama do 60 m2. Predviđena je i garaža iza tornja sa 500 parking mjesta – objasnio je Numanović.

Numanović je istakao za eKapiju da ovim ne završavaju planovi Avaza u vezi sa investiranjem u nekretnine, jer imaju još 40.000 m2 prostora oko Radon Plaze gdje bi takođe gradili objekte, što je još u fazi planiranja.

Interes investitora, vlasnika BBI banke

Inače, projekat je i treći dan Sarajevo Business Foruma, izazivao dosta pažnje.

Za njega se interesirao i direktor Odjela za razvoj Islamske razvojne banke (IsDB) Mohamed Hedi Medžaji (Mejai), javio je Avaz

Islamska banka za razvoj je vlasnik BBI banke, napravila je BBI centar i finansirala izgradnju SCC tržnog centra u Sarajevu.

Štand ”Avaza” posjetili su direktor BBI banke Amer Bukvić, zajedno s gostima iz Dubaija, među kojima su i Mohamed Ibrahim el-Šaibani (Shaibani), rukovodilac investicijske korporacije Dubaija (DIC) i jedan od ključnih predstavnika vlade Emirata, te Ahmed bin Sajid el-Maktum (Saeed el-Maktoum), član kraljevske porodice.

Maktum je, između ostalog, CEO i predsjednik “Emirates Group”, predsjednik “Dubai Worlda”, predsjednik osiguravajuće kompanije “Noor Takaful”…