Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Nove fabrike, investicije, akvizicije, novi ugovori za bh. kompanije u inostranstvu… Prethodna sedmica obilovala je pozitivnim poslovnim vijestima, a pregled najvažnijih informacija donose Vam BiznisInfo i ProCredit Bank.   

  1. Euro-Asfaltu novi posao u Hrvatskoj

Članice konzorcija među kojima je bh. firma Euro-Asfalt potpisale su ugovor vrijedan 58 miliona KM za rekonstrukciju kontejnerskog željezničkog terminala u Luci Rijeka te pretvaranje / rekonstrukciju postojećeg jednotračnog tunela u dvotračni.

  1. Kosovo najavilo carine na mlijeko iz BiH

Najava Kosova o uvođenju carina na robu iz BiH izazvala je veliku zabrinutost jer je ovo veoma važno izvozno tržište za našu zemlju. Ukupan izvoz na Kosovo je čak deset puta veći od uvoza iz te zemlje u BiH. Ukupan izvoz iz BiH na Kosovo lani je iznosio 163,5 miliona KM, dok je uvoz iz Kosova u BiH bio tek 15,8 miliona.

  1. Rekordna vrijednost uvoza u BiH

U martu je zabilježena rekordna vrijednost uvoza u BiH. Ovo je prvi put da vrijednost uvoza u jednom mjesecu pređe 1,7 milijardi KM.

  1. Meggle ulaže još 10 miliona KM

Za ulaganje u naredne dvije godine kompanija „Meggleje pripremila oko 10 miliona maraka, dok samo u razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje „Meggle“ planira uložiti 3 miliona KM, rečeno je u petak u Bihaću.

  1. Mann+Hummel ostvario promet od 37,5 miliona eura

Mahmut Galijašević direktor Mann+Hummela u Tešnju rekao je, prilikom posjete delegacije Vlade Zeničko-dobojskog kantona, da kompanija ima 665 zaposlenih, da izvoz čini 98% ukupne proizvodnje  te da je promet kompanije u 2017. godini bio 37,5 miliona eura.

Madi Tešanj

  1. Nova fabrika na Palama

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je da je jednoglasnom odlukom odbornika Skupštine opštine data saglasnost da u krugu poslovne zone “Famos” na Palama bude izgrađena mini-fabrika za proizvodnju led-rasvjete.

  1. Nijemci kupili firmu u Kladnju

Firma “Geoinženjering” d.o.o. Kladanj ovih dana je prešla u vlasništvo njemačke kompanije Kalkwerke H. Oetelshofen GmbH & Co. Njemačka kompanija bavi se proizvodnjom kamenih agregata, kamenog brašna i kreča i do sada nije bila prisutna na tržištu BiH.

  1. Energoinvest s gubitkom od 10 miliona KM

Kompanija Energoinvest Sarajevo ostvarila je prošle godine poslovne prihode od 116 miliona maraka, što je za 12,6 miliona manje nego godinu ranije. Firma je lani ostvarila neto gubitak od oko 10 miliona maraka, navodi se u finansijskom izvještaju objavljenom ove sedmice.

  1. Italijanski Olip počeo proizvodnju u Donjem Vakufu

Italijanska kompanija „Olip“, koja se bavi proizvodnjom obuće, počela je ovog mjeseca proizvodnju u Donjem Vakufu s 120 radnika, a uskoro se očekuju nova zapošljavanja. Do kraja juna 2018. godine planira se uposliti ukupno 300 lica.

  1. Madi gradi fabriku za 6 miliona KM

Kompanija “Madi” iz Tešnja gradi novu fabriku. Riječ je o potpuno novom pogonu za proizvodnju panirane piletine, a vrijednost ove investicije procijenjena je na 6 miliona KM.