Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji gigant vojne industrije otvara novi pogon a koji je dobio novog suvlasnika, u koji grad stiže velika njemačka investicija, koju firmu je preuzeo Amko Komerc, koju Bingo a koju Mtel, koja fabrika je ugašena u Nevesinju a koja kompanija će u Prijedoru uložiti dodatnih 1,5 miliona KM… Odgovore na ova pitanja nađite u sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Popunjeni svi kapaciteti u Sarajevu

Svi hotelski kapaciteti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bili su popunjeni tokom proteklih praznika, ali i u danima prije njih, a Sarajevo je privuklo desetine hiljada turista iz Evrope, s Balkana i s Bliskog istoka, istaknuto je na sastanku gradonačelnika Abdulaha Skake sa čelnim ljudima najvećih hotela u Sarajevu.

  1. Uspješna godina za privredu Gračanice

Gračanica se s pravom ubraja među najrazvijenije sredine u BiH, a ova lokalna zajednica uspješno je okončala i prethodnu godinu. Uprkos problemima s električnom eneregijom, u poslovnim zonama Gračanica I i II te “Stankove bare” u Stjepan Polju, ove godine, pri firmama “Poly”, “Suman”, “Plastoflex”, “Ingrat”, “Alibegović-plast” nikli su novi savremeni pogoni u kojima se proizvode školski namještaj, PVC stolarija, dijelovi od čelika, proizvodi od plastične mase…

  1. “Amko” isplatio pola miliona za dionice “Dobrinje”

Amko Komerc” isplatio je skoro pola miliona maraka za paket od oko 16 posto dionica firme “Dobrinja d.d. Sarajevo”, čime je došao na korak od cilja, a to je puno preuzimanje ove kompanije. “Amko” je poznati sarajevski trgovinski lanac a “Dobrinja” je kompanija za promet roba na veliko i malo. Udio “Amka” sada je premašio 95 posto, čime se otvorila zakonska mogućnost da “istisne” ostale male dioničare.

  1. Investicija od 1,5 miliona KM u “Miri” Prijedor

Narednu godinu u „Miri“ iz Prijedora, tvornici za proizvodnju keksa i vafla, članici Kraš grupe, trebala bi obilježiti značajna investicija. Samo u prvu fazu radova, u tri do četiri mjeseca, prema riječima Marice Vidaković, generalne direktorice Mire, bit će uloženo oko 1,5 miliona KM. Građevinski radovi počinju odmah iza Nove godine. U Miri planiraju i proširenje asortrimana proizvoda, konkretno supljeg vafla, za šta imaju već osiguran budžet.

  1. Ugašena tvornica Swisslion u Nevesinju

Radnicima pogona tvornice Swisslion u Nevesinju, umjesto čestitke za Novu godinu, uručeni su otkazi. Bez posla je ostalo 38 radnika. ”Firma je likvidirana i ne radi više”, potvrdio je Aleksandar Kojović, direktor Swisslion Takova.

  1. Pad nezaposlenosti u BiH, ali stanje i dalje loše

Iako je zabilježila najveći stepen smanjenja nezaposlenosti u 2018, Bosna i Hercegovina je i dalje pri začelju u regiji. Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini iznosi, prema posljednjim podacima za prošlu godinu – 18,4 posto. To je za 5,1 posto manje nego godinu ranije. Veću stopu nezaposlenosti u reigonu ima samo Makedonija.

  1. Bingu i Mtelu odobrene akvizicije

Konkurencijsko vijeće BiH dozvolio je, na posljednjoj sjednici, kompaniji Bingo kupovinu firme Adna Commerc, dok je kompaniji Mtel dopušteno preuzimanje Blicneta. Adna Commerc ima nekoliko tržnih centara u Krajini. Blicnet je u vlasništvu Telekoma Slovenija.

  1. BMK Invest stekao udio u gigantu namjenske industrije

Na Sarajevskoj berzi u četvrtak su prodate dionice firme BNT-Tvornica mašina i hidraulike (TMiH) d.d. Novi Travnik. Podsjetimo da je riječ o jednoj od najvažnijih kompanija domaće namjenske industrije koja je proizvela prvi komad moderne teške artiljerije u BiH nakon rata – samohodnu haubicu. Prometovano je 42.240 dionica u vrijednosti od 823.680 KM. Zanimljivo je da je toliki iznos plaćen za paket dionica koji predstavlja tek 2,57 posto vlasništva u BNT-TMiH-ju. Kupac dionica je firma BMK Invest d.o.o. Sarajevo, dok je dionice prodao Goran Šarić. Osnivač BMK Investa je Sagena Investment Establishment iz Lihteštajna.

  1. Velika njemačka investicija u Bosansku Krupu

Njemački gigant u metalnoj industriji, firma Ringspann, investiraće u Bosansku Krupu. Riječ je o njemačkoj kompaniji sa sjedištem u Bad Homburgu koja je jedna od vodećih proizvođača pogonskih komponenti u Evropi. Firma koja između ostalih radi i za Rolls-Royce, BMW, Siemens i Tetra Pak će za početak unajmiti halu u Poslovnoj zoni „Pilana“. Već početkom 2019. godine instaliraće mašine i krenuti s proizvodnjom.

  1. Igman otvara novi pogon i 100 radnih mjesta

Privredno društvo Igman Konjic uskoro otvara novi pogon. Pogon će se pustiti u probni rad u februaru, a 6. marta, na godišnjicu Igmana, trebao bi biti i zvanično otovren. Riječ je o pogonu za proizvodnju pištoljske municije.

– To će svakako značiti i nova upošljavanja. Očekujemo da ćemo do polovine godine zaposliti još 100 radnika – rekao je direktor Igmana Đahid Muratbegović.