Uspješna godina za privredu Gračanice

0

Gračanica se s pravom ubraja među najrazvijenije sredine u BiH, a ova lokalna zajednica uspješno je okončala i prethodnu godinu.

Uprkos problemima s električnom eneregijom, u poslovnim zonama Gračanica I i II te “Stankove bare” u Stjepan Polju, ove godine, pri firmama “Poly”, “Suman”, “Plastoflex”, “Ingrat”, “Alibegović-plast” nikli su novi savremeni pogoni u kojima se proizvode školski namještaj, PVC stolarija, dijelovi od čelika, proizvodi od plastične mase…

Ovi pogoni su upotpunili ono što se već proizvodi u Gračanici, kao što su namještaj, armirano-betonski prefabrikati, obuća, teksilni predmeti, kožna galanterija, dijelovi za autoindustriju na bazi najsavremenije galvanizacije u Evropi…

Još neki pogoni uskoro će biti otvoreni. 

Svoje mjesto u privrednom razvoju Gračanice itekako je imalo Udruženje poslodavaca, s predsjednikom Seadom Jahićem na čelu, koje se borilo na više frontova da bi olakšalo poslovanje i riješilo goruće probleme.

– Nevjerovatno je da se ljudi u poslovnim zonama u Gračanici, koji stvaraju materijalna dobra u 21. vijeku, susreću sa stalnim nedostatkom električne energije. Nekoliko sastanaka privrednika i članova Udruženja s “Elektroprivredom BiH” skoro da nije dalo nikakve rezultate. Samo u poslovnoj zoni “Stankove bare” nedostaje 20 megavatsati struje i ona je ograničavajući faktor bržeg privrednog zamaha u Gračanici – kaže Jahić za Avaz.

Navodi  i ostale aktivnosti kojima se Udruženje poslodavaca bavilo, kao što su dualni sistem obrazovanja, profesionalna orijentacija učenika, razvoj učeničkog poduzetništva u kojem je bilo sedam škola i isto toliko kompanija i 100 učenika.