Evo ko je stekao udio u BNT-u

0

Na Sarajevskoj berzi u četvrtak su prodate dionice firme BNT-Tvornica mašina i hidraulike (TMiH) d.d. Novi Travnik. Podsjetimo da je riječ o jednoj od najvažnijih kompanija domaće namjenske industrije koja je proizvela prvi komad moderne teške artiljerije u BiH nakon rata – samohodnu haubicu.

Kako smo već objavili, prometovano je 42.240 dionica u vrijednosti od 823.680 KM. Zanimljivo je da je toliki iznos plaćen za paket dionica koji predstavlja tek 2,57 posto vlasništva u BNT-TMiH-ju.

Kako saznaje BiznisInfo, kupac dionica je firma BMK Invest d.o.o. Sarajevo, dok je dionice prodao Goran Šarić.

Osnivač BMK Investa je Sagena Investment Establishment iz Lihteštajna. Sagena je posljednjih godina veoma aktivna na tržištu kapitala u BiH i ovo je njena najnovija investicija i prodor u sektor namjenske industrije.

BMK Invest, kako smo već pisali, nedavno je stekao značajan udio u firmi Teledigital d.d. Sarajevo, prvom alternativninom telekom operateru u Bosni i Hercegovini. U toj firmi BMK Invest drži skoro 20 posto vlasništva.

Sagena je značajan investitor i u kompaniji Energonova, gdje je treći najveći vlasnik s oko 8,3 posto dionica. Energonova je, između ostalog, nedavno potpisala ugovor o koncesiji za MHE “Petrovići” na rijeci Stupčanici u općini Olovo.

Osim toga, treba podsjediti da je Sagena nakratko bila vlasnik i firme RK Invest, koja je preuzela Pivaru Tuzla. RK Invest i Pivara su prodati kompaniji Bingo, koja je sada njihov vlasnik.

Inače, većinski vlasnik BNT-TMiH-ja i dalje je Vlada Federacije s 51 posto dionica.

Iako testiranja haubice traju već godinama, javnosti još nije poznato kada će početi njena serijska proizvodnja i izvoz.