Njemački gigant u metalnoj industriji dolazi u Bosansku Krupu

0

Njemački gigant u metalnoj industriji, firma Ringspann, investiraće u Bosansku Krupu. Riječ je o njemačkoj kompaniji sa sjedištem u Bad Homburgu koja je jedna od vodećih proizvođača pogonskih komponenti u Evropi.

Firma koja između ostalih radi i za Rolls-Royce, BMW, Siemens i Tetra Pak će za početak unajmiti halu u Poslovnoj zoni „Pilana“. Već početkom 2019. godine instaliraće mašine i krenuti s proizvodnjom, uglavnom dijelova za električne bicikle čiji je najveći kupac BOSCH, a onda početi sa izgradnjom vlastitih objekata na najprihvatljivijoj lokaciji koja će biti poznata u skorije vrijeme.

U narednoj godini Ringspann u Bosanskoj Krupi, u izgradnju proizvodnih pogona, planira uložiti 750 hiljada eura, a u 2020. godini najmanje milion eura. Na početku bi trebao zaposliti 10-ak radnika, a kasnije iz godine u godinu, shodno potrebama proizvodnje, povećavati broj. Prvi poslovni partner, odnosno kooperant, u Bosanskoj Krupi Ringspannu će biti firma CNC N&K Tehnik Centar smještena u „Pilani“.

Sve ovo potvrđeno je na na sastanku održanom između načelnika Armina Halitovića i predstavnika kompanije Fabiana Maurera.

 „Sa više od 70 godina iskustva u razvoju, dizajnu i proizvodnji, mi smo stručnjaci u inteligentnim tehničkim rješenjima. Imamo 450 zaposlenih u 16 međunarodnih kompanija, pružamo uslugu na licu mjesta, kao i brzu i pouzdanu isporuku. Proizvodni pogoni u najvažnijim regionima svijeta omogućavaju fleksibilnu proizvodnju orijentiranu na kupca. Ringspann svoje poslovne jedinice osim u Njemačkoj ima u SAD-u, Kini, Južnoj Africi, a od naredne godine i u Bosni i Hercegovini, odnosno u Bosanskoj Krupi“, kazao je predstavnik Maurer.

Vijest da u Bosansku Krupu u ovoj godini dolazi novi investitor, prema riječima načelnika, svojevrsna je kruna djelovanja na putu privrednog razvoja u 2018. godini.

„Mislim da novu godinu ne možemo ljepše početi nego što hoćemo, uz saznanje da nam dolazi još jedan vrlo ozbiljan investitor. Sve jasnije postaje da ono što smo u posljednje vrijeme radili kada je u pitanju privreda nije uzalud, da smo mi zaista općina sa povoljnim poslovnim okruženjem čemu svjedoči i BFC certifikat. Sve se odvijalo vrlo brzo i efikasno. Dobili smo saznanja da se vlasnici Ringspann-a raspituju o mogućnosti investiranja u Bosanskoj Krupi, stupili u kontakt s njima, razmijenili sve informacije, upriličili sastanak na kojem smo predočili ono čime raspolažemo, šta nudimo, kakve beneficije i povlastice dajemo i na licu mjesta dobili pozitivan odgovor“, ističe načelnik Halitović.