Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koje bh. firme se šire na strana tržišta, ko će zaposliti 100 ljudi u Kalesiji i Živinicama, ko ulaže 150 miliona KM kod Kalinovika, koga je preuzela Fabrika duhana Sarajevo, ko u BiH proizvodi dijelove za avio industriju… Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesi i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Sarajevo-osiguranje otvorilo centar u Zenici

Sarajevo-osiguranje otvorilo je ove sedmice na Trgu Republike Bosne i Hercegovine u Zenici moderan centar. Nakon Sarajeva, poslovnica u Zenici je uz tuzlansku poslovnicu najveća poslovnica ovog društva u Bosni i Hercegovini. Iz Sarajevo-osiguranja su najavili da uskoro preuzimaju stanicu za tehnički pregled vozila u Kalesiji i Mostaru, napominjući da je društvo u ovoj godini već preuzelo stanice u Brezi i Gornjem Vakufu.

  1. Plantago se proširio na Crnu Goru

Bh. porodična firma Plantago proširila se na tržište Crne Gore. „Dnevno proizvedemo oko 5.000 čajeva. Plasiramo ih prvenstveno na tržište Bosne i Hercegovine. Ali smo počeli i prodaju u Crnoj Gori. Planiramo i dalje širenje“, otkriva Saša Kos, menadžer prodaje.

  1. Prodaje se parcela Energovinesta za 17,5 miliona KM

Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine objavila je javni poziv za učešće na aukcijskoj prodaji imovine kompanije „Energoinvest“ u Sarajevu. Riječ je o nekretnini na lokalitetu Alipašin most, odnosno gradskom građevinskom zemljištu u ukupnoj površini od 19.640 m² i privrednim objektima koji su na njemu izgrađeni. Parcela se nalazi na atraktivnoj lokaciji, u blizini glavne gradske saobraćajnice. Početna cijena nekretnine je 17.476.966 KM.

  1. U Mostaru proizveli kuću za švicarsko tržište

Novootvorena tvornica montažnih kuća u Mostaru Ekon ImmoGroup d.o.o. uspješno je proizvela i izvezla prvu montažnu kuću na švicarsko tržište. Ekon ImmoGroup d.o.o. je sestrinska firma istoimene švicarske firme na čelu s direktorom Harisom Hotićem, nastala kao rezultat potražnje švicarskog tržišta za montažnim objektima koji zadovoljavaju najviše standarde montažne gradnje.

  1. Rast zaposlenosti u Tešnju 55 posto

U Općini Tešanj danas ima 14.000 radnih mjesta, a prije pet godina ih je bilo 9 hiljada, rekao je načelnik Općine Tešanj Suad Huskić. Dakle, u pet godina je otvoreno 5 hiljada novih radnih mjesta što je rast od 55 posto.

  1. Investicija od 75 miliona eura kod Kalinovika

Vlasnik komanije “EFT grupa” Vuk Hamović rekao je da kompanija planira naredne godine početak gradnje hidroelektrane u blizini Kalinovika. U nju će biti uloženo 75.000.000 eura.

  1. Hifa Oil izlazi na strano tržište

Otvaranjem svog prvog maloprodajnog objekta u glavnom gradu Crne Gore – Podgorici, Hifa Oil postaje prva domaća kompanija koja u ovom segmentu poslovanja izlazi na inozemna tržišta. Benzinska pumpa sa pratećim sadržajima bit će otvorena krajem ove godine, a nalazi se na izlazu iz Podgorice tačnije na putu Petrovac – Bar.

  1. FDS preuzeo poslovanje Aspeka

Fabrika duhana Sarajevo, odnosno sada Badeco Adria, preuzela je poslovanje kompanije Aspek, jednog od najpoznatijih proizvođača pekarskih proizvoda u BiH. Podsjetimo da je Fabrika duhana Sarajevo nedavno doživjela transformaciju. Osnovana je nova kompanija – FDS d.o.o. na koju je prenesen duhanski biznis. Ostatak firme, donosno FDS d.d. promijenio je ime u Badeco Adria i namjera je da to bude holding koji će se baviti raznim drugim neduhanskim biznisima.

  1. U Livnu proizvodnja za avio industriju

U livanjskoj industrijskoj zoni Bregovača nedavno je otvoren pogon belgijske kompanije „B Spring“. Riječ je o svjetski poznatoj kompaniji za proizvodnju opruga i drugih dijelova za avio i automobilsku industriju. Izgradnja objekta koštala je oko milion eura, a još oko pola miliona je uloženo u mašine.

  1. Prima sofa zaposlit će još 100 radnika

Uspješna kompanija Prima sofa, koja se bavi proizvodnjom namještaja, u narednom periodu će proširiti kapacitete i zaposliti još oko 100 radnika sa područja Kalesije i Živinica. Prima sofa u Makedoniji, Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj zapošljava oko 1.900 osoba.