FDS preuzeo poslovanje Aspeka

0

Fabrika duhana Sarajevo, odnosno sada Badeco Adria, preuzela je poslovanje kompanije Aspek, jednog od najpoznatijih proizvođača pekarskih proizvoda u BiH, piše BiznisInfo.

Naime, u poslovnicama kompanije Aspek u Sarajevu izdaju se računi koji glase na kompaniju Fine Food d.o.o.

S druge strane, u sudskom registru poslovnih subjekata navodi se da je 100-postotni vlasnik firme Fine Food d.o.o. Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sjedište firme Fine Food je na Ilidži, u Lužanskom polju, u zgradu Aspeka.

Aspek je imao vlastiti proizvodni pogon i prepoznatljive proizvode poput ljeba, peciva i kolača, kao i rasprostranjenu maloprodajnu mrežu. No, kompanija je posljednjih godina imala velikih finansijskih problema, a računi su joj blokirani zbog visokih dugova. Njihova imovina prodavala se na sudskim licitacijama.

Nismo uspjeli doći do predstavnika FDS-a za komentar, kao ni do članova uprave Aspeka.

Stoga nismo uspjeli saznati kakav je tačno trenutni odnos Fine Fooda, odnosno FDS-a i Aspeka koji i dalje postoji kao kompanija i brend.

No, uspjeli smo obaviti neformali razgovor s nekoliko uposlenika Aspekove administracije.

– Mi smo firma u tranziciji, imamo novog vlasnika ali ne znam ko je. Trenutno ne mogu reći ništa više – kazala nam je jedna uposlenica Aspeka.

Podsjetimo da je Fabrika duhana Sarajevo nedavno doživjela transformaciju. Osnovana je nova kompanija – FDS d.o.o. na koju je prenesen duhanski biznis.

Ostatak firme, donosno FDS d.d. promijenio je ime u Badeco Adria i namjera je da to bude holding koji će se baviti raznim drugim neduhanskim biznisima.

Autor: BiznisInfo