Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Bh. giganti poput Preventa, Hife i AS grupacije, i ove godine ostvaruju dobre rezultate ali i nastavljaju s investicijama i akvizicijama. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Otvoren najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu

Uz prisustvo zvanica, mnogobrojnih gostiju i poslovnih prijatelja, te predstavnika vlasti i medija, u Zenici je upriličeno svečano otvorenje Hifa Oil terminala za tečna goriva, najsavremenijeg te vrste na Balkanu. Novi Hifa Oil terminal svečano su otvorili predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić i Kenan Ahmetlić izvršni direktor i član Uprave Hifa Oil kompanije.

9. Nsoft među najbrže rastućim tehološkim firmama CE

Kompanija Nsoft iz Mostara ponovo se našla na listi najbrže rastućih tehnoloških kompanija u regionu Centralne Evrope. Riječ je o listi 50 najbrže rastućih kompanija u Centralnoj Evropi koju pravi Deloitte. Ove godine je Nsoft zauzeo 22. mjesto sa rastom od 562 posto.

8. Merkator prodao 10 tržnih centara

Kompanija Merkator je saopštila da je s austrijskom kompanijom Supernova potpisala ugovor o prodaji svojih deset tržnih centara u Sloveniji za ukupno 116,6 miliona eura. Ugovorom je predviđeno da trgovinski lanac Merkator uzme u zakup dijelove tih tržnih centara gdje već obavlja svoju osnovnu djelatnost. Planirana je prodaja i pojedinih centara u BiH.

7. Čaj iz BiH u šoljicama širom Evrope

Ivana Stjepanović iz Dervente u Austriji je završila fakultet i započela međunarodnu karijeru. No, nakon toga se vratila u rodni grad. Ona i njena firma Bosnia Grows Organic ove godine uzgojili su oko pet hiljada kilograma aromatičnog i ljekovitog bilja i čajem napunili 34 miliona šoljica širom Evrope.

6. Nijemci preuzimaju preostale dionice Mann+Hummela BH

Njemački vlasnici kompanije Mann+Hummel iz Tešnja uskoro će objaviti ponudu za puno preuzimanje tešanjske firme. Oni trenuno posjeduju 97,5 posto dionica, nakon što su posljednjih mjeseci kupili više od 3 posto dionica.

Pogon Prevent grupacije

5. Mostarski Aluminij pred gašenjem

Aluminij se nalazi pred gašenjem, a situacija je previše kompleksna i preteška da bi se sa njom mogli nositi ljudi koji su u Upravi, Nadzornom odboru i sami uposlenici, rečeno je na konferenciji za novinare tog društva u Mostaru. Zatražena je pomoć nadležnih institucija.

4. Dvije bh. firme među 100 najvećih u regionu

Dvije bh. kompanije našle su se na novoj listi najvećih firmi u Jugoistočnoj Evropi (JIE) koju objavljuje ugledna medijsko-analitička kuća SeeNews. U 11. po redu godišnjem izvještaju, kompanije su rangirane po ukupnim prihodima u 2017. godini. Elektroprivreda BiH je na 88. mjestu ove liste s prihodima od 590,6 miliona eura, dok je kompanija Bingo na 98. poziciji sa ukupnim prihodom od 531,8 milion eura. 

3. Gradit će se nova fabrika u Derventi

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić i vlasnik kompanije “Vebo grup” Aksel Viting položili su kamen temeljac za izgradnju upravne zgrade preduzeća “Vebo Bosnia” u blizini industrijske zone. U okviru prve faze bit će izgrađena prva proizvodna hala, a u roku od dvije godine pokrenut će proizvodnju. Planiraju na početku zaposliti najmanje 50 radnika.

2. AS grupacija preuzela većinski udio u Solani

AS grupacija iz Tešnja stekla većinski udio u Solani Tuzla i najavila puno preuzimanje tuzlanske firme. AS Holding d.o.o. Tešanj i AS Jelah-Tešanj d.o.o. u zajedničkom djelovanju posjeduju 50,1 posto dionica Solane d.d. Tuzla. 

1. Prevent i ove godine proizveo milion garnitura autopresvlaka

Prevent Grupacija i ove godine proizvela je million garnitura autopresvlaka. Milionita garnitura proizvedena je na programu Ford Focus na lokaciji Prevent Visoko u Goruši. Prevent u BiH djeluje na 16 lokacija i pri tome zapošljava 6500 uposlenika. Od osnivanja do danas u Prevent Grupaciji proizvedeno je blizu 20 miliona garnitura autopresvlaka.