Nijemci odvojili milione za puno preuzimanje Mann+Hummela BH

0

Njemački vlasnici kompanije Mann+Hummel iz Tešnja uskoro će objaviti ponudu za puno preuzimanje tešanjske firme. Oni trenuno posjeduju 97,5 posto dionica, nakon što su posljednjih mjeseci kupili više od 3 posto dionica.

Primjera radi, na Sarajevskoj berzi su 10. septembra kupili 1,7 posto dionica za 1,2 miliona maraka. Trgovina je obavljena po prosječnoj vrijednosti dionice od 125 KM po dionici, piše BiznisInfo.

Time se njihov udio popeo sa nešto više od 94 posto na oko 96 posto. Nakon toga su nastavili kupovati dionice pa su došli do procenta vlasništva od 97,5 posto.

Za preostalih 2,5 posto uskoro će objaviti ponudu za preuzimanje čime će, ako proces uspješno okončaju, postati 100-postotni vlasnici preduzeća.

Tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 68 miliona KM. Ako se preostale dionice budu preuzimale po tržišnoj cijeni, dakle onoj po kojoj su obavljene i transakcije iz prethodnih mjeseci, za puno preuzimanje kompanije trebat će oko 1,67 miliona maraka.

Podsjetimo da je Mann+Hummel BH kćerka firma njemačkog giganta i da se smatra jednom od najuspješnijih privatizacija u BiH. Kompanija se bavi proizvodnjom filtera, između ostalog za autoindustriju.

U prvoj polovini ove godine firma je imala poslovne prihode od 41,5 miliona KM i neto dobit od 5,8 miliona maraka.