AS grupa želi puno vlasništvo u Solani. Evo koliko bi to moglo koštati

0

Nakon što je BiznisInfo objavio u četvrtak da je AS grupacija iz Tešnja stekla većinski udio u Solani Tuzla, stigla je i zvanična potvrda, te najava punog preuzimanja tuzlanske firme.

Kako smo objavili, kompanija AS Holding iz Tešnja kupila je u prethodnih nekoliko dana paket od više od 30 posto dionica preduzeća Solana Tuzla za skoro 4 miliona maraka.

Uz udio koji odranije posjeduju, sada imaju ukupno 47,2 posto dionica Solane.

Osim toga, Tešnjaci preko firme AS doo Jelah-Tešanj odranije posjeduju još 2,9 posto dionica Solane.

Iz AS grupacija su u petak obavijestili dioničare da su stekli većinski udio u Solani, te da imaju najmjeru, ali i zakonsku obavezu, objaviti ponudu za preuzimanje ostalih dioinca.

– Shodno članu 9 stav 5. Zakona o preuzimanju dioničkih društava, AS Holding d.o.o. Tešanj i AS Jelah-Tešanj d.o.o. u zajedničkom djelovanju posjeduju 50,1192 dionica emitenta Solana d.d. Tuzla, obavještavaju o nastanku obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje društva Solana d.d. Tuzla i da će se sukladno zakonu objaviti ponuda za preuzimanje – navodi se u kratkoj obavjesti dioničarima.  

Inače, ako se dionice budu preuzimale po trenutnoj tržižnoj cijeni, dakle ono po kojoj je AS kupio i prethodne pakete dionica, za puno preuzimanje trebat će oko 6,3 miliona maraka.

Riječ je, naime, o oko 253 hiljade dionica od ukupno oko 506 hiljada, dok je tržišna cijena dionice 25 KM.  

Autor: BiznisInfo