Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U kojem bh. gradu će biti otvoreno devet novih fabrika, ko je investirao 10 milion KM u Travniku, šta će njemačka kompanija proizvoditi na sjeveru BiH, ko je kupio kompaniju Vitezit…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.ba.

10. U Travniku otvoren hotel Lipa, “Bajra” uložila 10 miliona KM

U Travniku je svečano otvoren obnovljeni hotel “Lipa”. Svečanim presjecanjem vrpce hotel su otvorili premijer SBK Tahir Lendo, načelnik općine Travnik prof. dr. Kenan Dautović te Hajrudin Haseljić, vlasnik i Numo Haseljić, direktor kompanije MI “Bajra”. Od kupovine starog i devastiranog objekta do danas Mesna industrija “Bajra” Travnik investirala je u njega 10 miliona konvertibilnih maraka.

9. Kao dječak izbjegao u Dansku, danas zapošljava 600 ljudi u 12 zemalja

Bh. biznismen iz San Francisca Muamer Ćišija primljen je prestižni Forbesov tehnološki savjet (Forbes Technology Council), zajednicu za tehnološke rukovodioce svjetske klase. Njegova firma Symphony je globalna kompanija za razvoj i dizajn softvera koja ima više od 600 zaposlenih u 12 zemalja širom Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Evrope, Afrike i Azije.

8. Tešanj: Firmu su osnovali u avgustu, a već prodaju svoju treću CNC mašinu

Firmu MHM Robotics su osnovala tri mladića iz Tešnja, Muhamed Ljevaković, Harun Hatkić i Medin Zukanović 15. augusta ove godine, a već u septembru su proizveli svoju prvu prototip mašinu kako bi se predstavili na Sajmu privrede “Tešanj 2022”. U međuvremenu su prodali dvije CNC mašine na domaćem tržištu, dok treću završavaju za poznatog kupca u Tešnju.

7. Na proljeće otvaranje Toplik Village Resorta

Jedan od najpoznatijih restorana u cijeloj sarajevskoj regiji – Toplik, ulazi u novu fazu poslovanja otvaranjem svojevrsnog apartmanskog naselja. Naime, u 2023. Toplik će se predstaviti sa Toplik Village Resortom, koji ima pet vila sa đakuzijima i saunama, a nude premium kategorije noćenja. Tu su i apartmanski tipovi niže kategorije. Također, sa radom počinje i villa Vranac, gdje će se raditi degustacije lokalnih vina i hrane.

6. U Gračanici ove godine sagrađeno 10 proizvodnih hala

Gračanica se, prema ekonomskom razvoju, ubraja među najrazvijenije sredine u Bosni i Hercegovini. U nekoliko privrednih zona, metalskoj, drvoprerađivačkoj, tekstilnoj industriji, preradi plastične mase, proizvodnji peleta upošljavaju hiljade radnika. Samo ove godine sagrađeno je više od deset proizvodnih hala. Mnoge firme su krenule od nule i došle do toga da se radi o respektabilnim i uspješnim organizacijama.

5. dm radnicima isplatio 13. platu, svakom djetetu po 100 KM

Za kraj uspješne godine dm je zaposlenike nagradio 13. platom i drugim pogodnostima. Kako bi nastavili s dobrom praksom, dm će svim svojim zaposlenicima, pored isplate redovnih plata i regresa, isplatiti i 13. platu. U novogodišnjem duhu kompanija je svim zaposlenicima darovala i dm poklon kartice u vrijednosti od po 60 KM, a svako dijete uposlenika je dobilo po 100 KM.

4. Nijemci otvaraju fabriku na sjeveru BiH

Investitor iz Njemačke će u industrijskoj zoni u Novoj Topoli kod Bosanske Gradiške početkom naredne godine otvoriti firmu u kojoj će za početak zaposliti 40 radnika, izjavila je generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić. Ona je istakla da je registracija firme završena, da je zakupljen poslovni prostor, te da u januaru pristižu mašine iz Njemačke. Investitor ovdje baviti proizvodnjom električnih lokomotiva, vagona i vozova za kolekcionare, kao i dodatne opreme – staza, mostova i tunela i druge dekoracije.

3. Džambić obradovao radnike Ingrama: U februaru novi rast plata

Povodom Dana rudara i 62. rođendana firme, jučer (srijeda) upriličeno je druženje uposlenika Ingram d.d. Srebrenik koja je dio Bingo grupacije. Tim povodom druženju su prisustvovali brojni prijatelji i parneri kao i sam Senad Džambić koji se u obraćanju zahvalio svim radnicima na postignutim uspjesima u protekloj godini. Najavio je da će u februaru radnicima biti povećane plate.

2. Hrvatski trgovac oružem uplatio 10,8 miliona KM i postao vlasnik bh. firme

Preduzeće iz Zagreba WDG promet uplatilo je cjelokupan iznos od 10,8 miliona KM za imovinu tvornice eksploziva Vitezit iz Viteza. Vlasnik firme je Matias Zubak, sin poduzetnika Zvonke Zubaka, nekada moćnog trgovca naoružanjem i vojnom opremom iz Hrvatske. Podsjetimo da je ova firma pobijedila na tenderu za prodaju imovine Vitezita ranije ovog mjeseca. Sada slijedi uvođenje novog vlasnika u posjed.

1. U Živinicama niče čak 9 novih fabrika

Poslovna zona Živinica uskoro će biti proširena s devet novih proizvodnih hala, u čiju će izgradnju biti uloženo više od 50 miliona maraka. Otvoriće ovo nova radna mjesta u zoni gdje već rade hiljade ljudi. Doprinijeće i privrednom razvoju grada, koji je prije četiri godine pronašao model pomoći onima koji pokreću posao ili proširuju postojeći.