Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja bh. firma će proizvoditi dostavna električna vozila, koja izraelska kompanija u BiH investira skoro 240 miliona KM, koju kompaniju je preuzeo Bingo, koja kćerka firma Hife Oil je otvorila novi pogon…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.ba.

10. Wizz Air ukida još jednu liniju iz BiH: Smanjenje umjesto širenja

Wizz Air prekida sedam linija iz bivše Jugoslavije a među njima je i Tuzla – Vaxjo. Ova odluka odnosi se na letove iz Ljubljane, Ohrida, Skoplja, Beograda i Tuzle. Aviokompanija će ukinuti letove između Tuzle i Vaxjoa u Švedskoj.

9. U Brčkom svečano otvoren najveći retail park u BiH

Ove sedmice je u Brčkom otvoren Brčko City Park, prema najavama investitora najveći retail park u BiH. Centar se nalazi na adresi Bijeljinska 69 i prostire na čak 28.490 kvadratnih metara.

8. RAK naredio BH Telecomu obustavu rada MY TV-a

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) naložila je BH Telecomu da obustavi rad svog kanala MY TV. Kako je za BiznisInfo.ba rečeno iz RAK-a, BH Telecom nije imao dozvolu emitovanje.

7. Kćerka firma Hife Oil otvorila novi proizvodni pogon i upravnu zgradu

Početkom mjeseca je u Tešnju svečano otvoren novi proizvodni pogon i upravna zgrada kompanije Hit Design, članice Hifa-Oil grupacije. Otvaranje novog proizvodnog pogona i upravne zgrade bilo je idealna prilika da se javnosti predstavi i novo ime kompanije koja sada već posluje pod imenom Nostro.

6. ASA Banka Naša i snažna zvanično pripojena ASA Banci

ASA Banka Naša i snažna je i zvanično pripojena ASA Banci sa početkom decembra ove godine. Dvije banke formalno su spojene u jednu – ASA Banku, izvještava BiznisInfo.ba. Podsjetimo, ASA Banka Naša i snažna bilo je novo ime za Sberbanku Sarajevo koju je ASA Banka preuzela početkom ove godine.

5. U malom bh. mjestu Šuica otvorena fabrika i 50 radnih mjesta

Preduzeće BAN u subotu u Šujici (opština Tomislavgrad) otvorilo je halu i proizvodni pogon za izradu peleta, čime je kreirano novih 50 radnih mjesta u ovom malom mjestu. Kompanija BAN se bavi proizvodnjom peleta i obradom drveta. Firma je dio korporacije Novotravničkih i Ramskih privrednika.

4. Kako se firma TRZ Hadžići digla iz pepela: Sa šest na 150 radnika u samo godinu dana

U novembru prošle godine, kada su, zbog neisplaćenih plaća i doprinosa, ali i posla kojeg nisu imali od 2019. godine, stupili u generalni štrajk, Tehničko-remontni zavod (TRZ) Hadžići imao je svega 38 uposlenih. No za samo nekoliko mjeseci desilo se čudo jer u TRZ-u trenutno radi blizu 200 radnika. Kako se to desilo pročitajte ovdje.

3. Bingo preuzeo sarajevsku firmu za 9,5 miliona KM

Kompanija Bingo Tuzla preuzela je većinski paket dionica firme TP Distributivni centar Sarajevo za 9,5 miliona KM, saznaje BiznisInfo.ba. Podsjetimo da je u ponedjeljak trgovano sa 51 posto dionica TPDC-a u vrijednosti od oko 9,5 miliona KM, ali da nije saopšteno ko je kupac dionica. Bingo odranije ima 43 posto dionica, a sa ovom kupovinom postao je većinski vlasnik sa preko 94 posto udjela u sarajevskoj firmi.

2. Potpisan ugovor: Izraelski div u BiH investira skoro 240 miliona KM

U Banjaluci su ove sedmice potpisani ugovori o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane “Planik” i istoimene vjetroelektrane na području opštine Bileća, a procijenjena investicija za realizaciju ovih projekata iznosi više od 230 miliona KM. Iza ove investicije stoji vodeća izraelska kompanija u oblasti šoping centara Shopping Centers Ltd. Iako su poznati po šoping centrima, bave se i drugim djelatnostima, poput energije iz čistih izvora.

1. Bh. firma će u novoj hali proizvoditi električno dostavno vozilo

GS-Tvornica mašina Travnik d.o.o. otvorila je ove sedmice aneks proizvodne hale u Travniku. Na prostoru od preko 3.000 kvadratnih metara proizvodit će električno dostavno vozilo a investicija je vrijedna 2,5 miliona KM.