Bh. firma se digla iz pepela: Sa šest na 150 radnika u samo godinu dana

0

U novembru prošle godine, kada su, zbog neisplaćenih plaća i doprinosa, ali i posla kojeg nisu imali od 2019. godine, stupili u generalni štrajk, Tehničko-remontni zavod (TRZ) Hadžići, nekad prosperitetno preduzeće sa 1.700 radnika, imao je svega 38 uposlenih.

No za samo nekoliko mjeseci desilo se čudo, uglavnom zahvaljujući, kako navode u Sindikalnoj podružnici preduzeća, novoj upravi na čelu sa direktorom Ismom Hebibovićem, piše Faktor.

Prema riječima Esnafa Begovića, predsjednika Sindikalne podružnice, u TRZ-u trenutno radi blizu 200 radnika.

Od šest radnika u proizvodnji, koliko ih je bilo prošle godine, u pogonu TRZ-a sada se ta brojka popela na 150 sa tendencijom daljeg rasta broja uposlenih. Šta reći, zadovoljni smo, samo da potraje – kaže Begović.

Vlada Federacije BiH početkom februara dala je saglasnost Nadzornom odboru TRZ Hadžići za razrješenje dotadašnjeg direktora Mehe Rekića i imenovanje Isme Hebibovića, dotadašnjeg direktora preduzeća “Zrak”, za vršioca dužnosti direktora.

– Kad je došao novi direktor Hebibović bili smo svjesni da odmah ne možemo dobiti sve, no Sindikat je sa novom upravom napravio dogovor kojeg smo se svi pridržavali i 11. maja sam ja, kao predsjednik Sindikata, potpisao da prekidamo generalni štrajk jer više nije bilo razloga za to. Ono što je najvažnije jeste da smo mi već 5. aprila počeli raditi nakon dugo vremena – pojašnjava Begović.

Zbog novih ugovora i posla kojeg imaju, uglavnom za domaće firme, Begović dodaje da gotovo svake sedmice dolaze novi radnici.

– Držimo se namjenske industrije. Kupuju se mašine, nisu nove jer za to još nemamo mogućnosti, ali su i one odlične jer s njima možemo dobro raditi. Toliko je posla da se razmišlja o uvođenju druge smjene, jer se sve ne može stići u prvoj. Što se tiče duga od prije, postignut je sporazum i uprava to izmiruje poštujući dokument koji je potpisan. Sve ostalo, plaće i uplate svih doprinisa, radnici redovno dobijaju. Kada je riječ o tuženih osam plaća, koje je naslijedio i bivši direktor Rekić, one još nisu isplaćene, ali postoje naznake da će i to u narednom periodu biti poravnato. Jedini nam je problem što ne možemo naći stručnih radnika, a trebaju nam, poput strugara i operatera na CNC mašini. Nema ih na tržištu rada jer su stariji otišli u penziju, a mlađi van granica BiH -ističe Begović.