Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Gdje se gradi KFC restoran u Sarajevu, ko je preuzeo vodeću domaću IT kompaniju, koja je nova investicija Petra Ćorluke, ko je novi investitor u Igmanu…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Otkrivamo ko je novi investitor u Igmanu

Prošle sedmice je putem Sarajevske berze prodat udio u vodećoj domaćoj kompaniji namjenske industrije Igman Konjic. Udio od oko 3,2 posto vlasništva u Igmanu prodat je za oko 3 miliona KM. Kako saznaje BiznisInfo, kupac ovih dionica je Zatvoreni investicijski fond (ZIF) “MI-Group” d.d. Sarajevo. “Mi Group” prije ovoga nije imao dionce u Igmanu što znači da je riječ o novom investitoru.

9. Potpisan ugovor za gradnju tunela na Južnoj obilaznici Mostara

Potpisivanjem Ugovora za izvođenje radova na izgradnji tunela Novi, dužine 900 m, obilježen je početak naredne faze implementacije projekta Južne obilaznice Mostara M6.1, dionica Miljkovići – Rodoč – veza na cestu M17. U prisustvu gradonačelnika grada Mostara, Maria Kordića, ugovor su potpisali direktor JP Ceste FBiH, Ljubo Pravdić te predstavnici izvođača – JV u sastavu Hering d.d. Široki Brijeg i Azvirt LLC, Azerbejdžan.

8. U retail park u Krajini uloženo 5 miliona KM

Nakon više otvorenih proizvodnih pogona u proteklim godinama, u Poslovnoj zoni „Pilana“ u Bosanskoj Krupi, u četvrtak je svečano otvoren novoizgrađeni i moderno opremljeni trgovački centar Retail-park „Elmont“. Trgovački centar su simboličnim presijecanjem vrpce otvorili gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović i djevojčica Darija Novkinić. U njemu je posao dobilo 70 radnika među kojima su većinom žene, a investicija je vrijedna 5 miliona KM.

7. Završena prva dionica na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku

Na lokaciji Kostajnica, kod Doboja ove sedmice je svečano završena izgradnja prve dionice autoputa na panevropskom Koridoru 5C, dužine oko šest kilometara, čija je izgradnja počela sredinom 2019. godine. Riječ je o dionici na pravcu od petlje “Tovira” do petlje “Kostajnica”.

6. Domaći “igrač” preuzeo milionski udio u Bamcardu

Ovih dana je turska Ziraat banka prodala udio u bh. kompaniji Bamcard koja se bavi kartičnim poslovanjem. Udio od oko 20 posto prodat je za oko 1,4 miliona KM. Kako saznaje BiznisInfo, kupac je domaća ASA Banka Naša i snažna Sarajevo. ASA banka već ima udio od 9,6 posto u Bamcardu. Bamcard d.d. Sarajevo je prvi i jedini procesni centar u Bosni i Hercegovini koji pruža potpunu podršku kartičnom poslovanju bankama.

5. Petar Ćorluka ulazi u nove investicije u turizmu

Petar Ćorluka, vlasnik Violeta grupe, najveće regionalne tvornice higijenskih potrepština, odnedavno i vlasnik tvornice keksa i vafla Čapljina, posljednjih godina sve suverenije ulazi i u turističku branšu. Ozbiljne namjere potvrdio je kupovinom hotela Hrvatska, kampa Urania te na proljeće ove godine i hotela Mirjam u Makarskoj. Najzanimljivija investicija ovog Gruđanina jest tzv. turističko naselje na području Biloševca.

4. Uskoro otvaranje nove poslovne zgrade u Sarajevu

Radovi na poslovnoj zgradi Inside Business Centre privode kraju. Direktor kompanije Suad Ećo naveo je da su finalni radovi u toku, a po njihovom okončanju upriličit će svečano otvorenje novog poslovnog objekta.

– U protekle dvije godine uz značajna finansijska sredstva uložena u izgradnju novog poslovnog objekta Inside Business Centrea, posebnu pažnju smo posvetili radu na konceptu i osmišljavanju sadržaja našeg  poslovnog centra – istaknuo je Ećo.

3. Crvena jabuka je napravila bum u Sarajevu, ko stoji iza kompanije

U Sarajevu je nedavno otvoren Gastro market Crvena jabuka Marindvor. Od prvog dana ovaj market privlači mnogo posjetitelja i pažnje javnosti zbog novog kocepta koji do sada nije bio prisutan u BiH. S obzirom da ovaj lanac dosad nije bio prisutan u Sarajevu, mnogi su se upitali ko stoji iza njega. Evo odgovora na to pitanje.

2. HTEC Group preuzela Mistral Technologies

Mistral Technologies, jedna od vodećih tehnoloških kompanija na bh. tržištu, ove sedmice je zvanično postala dio HTEC Group. Sa sjedištem u San Francisku, HTEC Group su osnovali Aleksandar Čabrilo i Dušan Kosić, koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

1. U Sarajevu se gradi restoran KFC, uskoro otvaranje

U Sarajevu se uskoro otvara novi restoran brenda KFC, a njegova izgradnja je u punom jeku, izvještava BiznisInfo. Restoran, kao potpuno novi objekat, gradi se u ulici Džemala Bijedića, ispred Bingo City Centra. On će ujedno biti restoran u kojem će se moći sjediti ali i Drive Thru, odnosno moći će se naručivati iz automobila.