Završena prva dionica na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku

0

Na lokaciji Kostajnica, kod Doboja danas je svečano završena izgradnja prve dionice auto-puta na panevropskom Koridoru 5C, dužine oko šest kilometara, čija je izgradnja počela sredinom 2019. godine.

Riječ je o dionici na pravcu od petlje “Tovira” do petlje “Kostajnica”.

Inače ovo je prva dionica autoceste na Koridoru Vc kroz RS koja je završena i puštena u promet, a koja povezuje Toviru i Kostajnicu, od Svilaja do Doboja, uključujući dvije petlje kod Johovca i Rudanke, rečeno je iz JP Ceste FBiH.

Izgradnja dionice od petlje Kostajnica do petlje Johovac finansirala se iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i grant sredstvima Evropske unije u okviru agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), a izvođač radova je bio konzorcij koji čine Integral Inženjering iz Laktaša i Granit iz Skopja.

Na teritoriju RS-a još je potrebno izgraditi oko 40 kilometara autoceste na Koridoru Vc, a isti će se realizirati izgradnjom dionica Vukosavlje – Johovac i Rudanka – Putnikovo brdo 2.

Trenutno se izvode radovi od Rudanke do Putnikova brda u nadležnosti JP Autoputeva RS. Na ovu dionicu se nastavlja dionica Putnikovo brdo – Medakovo, koja je u nadležnosti JP Autoceste FBiH. Radovi za novih 8,5 kilometara krenuti će na jesen. Upravo jedan od najznačajnijih projekata koji očekuje ova dva poduzeća, jeste izgradnja tunela Putnikovo brdo, takozvanoj dobbojskoj obilaznici.

U prethodnom periodu JP Autoceste FBiH i Autoputevi RS intezivirali su saradnju u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, od kojih je izgradnja dionica autoputa na panevropskom Koridoru Vc jedan od prioriteta, kao i izgradnja mreže autoputeva i brzih puteva kroz čitavu BiH.

Koridor Vc iznimno je važan ekonomski projekt koji će BiH pozicionirati na mapu evropskih prometnih pravaca.