Ko stoji iza kompanije iz Srbije koja je preuzela vodeću sarajevsku IT firmu

0

Mistral Technologies, jedna od vodećih tehnoloških kompanija na našem tržištu, ove sedmice je zvanično postala dio HTEC Group.

Sa sjedištem u San Francisku, HTEC Group su osnovali Aleksandar Čabrilo i Dušan Kosić, koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Kompanija je osnovana u Beogradu, zapravo počeli su kao startap u sklopu inkubatora tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu.  

Brzo su se širili pa danas ima sjedište u San Francuscu i urede u brojnim državama. Posjeduju, naime, kancelarije na 29 lokacija širom svijeta, a počeli su akvizirati čak I neke velike svjetske kompanije.

HTEC je, naime, nedavno objavilo akviziciju američke kompanije Momentum Design Lab, koja je globalno priznata kao najbolji produkt dizajn studio.

Preuzimanje vodećih igrača u BiH

Akvizicija “Mistrala” dolazi nakon nedavnog ulaganja fond Brighton Park Capital od 140 miliona dolara u HTEC. Potaknuti ovom značajnom investicijom, firma nastavlja dalje povećavati i širiti svoje kapacitete kroz kombinaciju strateških akvizicija i organskog rasta.

No, ovo nije njihova prva akvizicija u BiH.

Naime, HTEC Group je ranije ove godine akvizirala banjalučku kompaniju WaySeven, koja svoje usluge pruža klijentima iz Silicijumske doline i Evrope.

Aleksandar Čabrilo i Mersed Ćamdžić

HTEC je tada saopštio je da će ovom akvizicijom tehnološke kompanije WaySeven dodatno osnažiti svoj tim u Banja Luci i približiti se brojki od 200 zaposlenih.

Sa pridruživanjem kompanije Mistral, danas broji skoro 600 zaposlenih u Bosni i Hercegovini i preko 2.000 na području Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Holandije, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Kao dio jednog tima kompanije žele da prošire svoja polja djelovanja, ponude najbolje uslove za rad u jugoistočnoj Evropi i omoguće talentima rad na globalno najnaprednijim i najizazovnijim inžinjerskim projektima uz stalni profesionalni razvoj.

– Tržište rada u IT sektoru u našoj zemlji je veoma konkurentno. Postoji veliki deficit kadrova što kreira pritisak na kompanije da ljudima osiguraju još bolje i izuzetnije uslove za rad i profesionalni razvoj. Iako imamo 12 godina iskustva, preko 300 uposlenih, višestruko nagrađivano radno okruženje, urede po cijeloj zemlji i preko 30 renomiranih klijenata, sve to nije dovoljno da sa sigurnošću kažemo da sami možemo nastaviti dugoročno da obezbjeđujemo najbolje uslove za naše uposlenike. Odlučili smo se na ovaj korak s jedne strane kako bismo zajedno sa HTEC Group učestovali u realizaciji vizije o izgradnji najboljeg okruženja za bh. IT zajednicu, a s druge kako bismo našim uposlenicima omogućili rad na još preko stotinu projekata za vodeće svjetske kompanije – rekao je Mersed Čamdžić, osnivač i generalni direktor kompanije Mistral.

Ovo partnerstvo je dio šire strategije za rast koja za cilj ima izlazak na njujoršku berzu.

Visoko pozicioniranje među svjetske lidere u pružanju usluga razvoja digitalnih proizvoda znači i dugoročnu stabilnost, mogućnost rada sa kompanijama koje postavljaju standarde svjetskog tržišta, i davanje najboljih uslova za rad i profesionalni razvoj bez granica, što je i vizija oba partnera. 

– Od prvog susreta sa Mersedom i Saninom, znali smo da je Mistral tim sa kojim želimo da nastavimo dalje da gradimo najveću tehnološku kompaniju u regionu. Mistral je jedna od retkih kompanija na ovom tržištu koju smo prepoznali da deli naše vrednosti i ciljeve. Njihova posvećenost ljudima i građenju prilika za svoje timove, samo će dodatno dobiti na snazi kao dio još većeg tima sa ogromnim spektrom zanimljivih klijenata I tehnologija – istakao je Aleksandar Čabrilo, suosnivač i generalni direktor HTEC Group.

U narednom periodu, kompanije će zajedno raditi na tome da kroz ovo partnerstvo pruže što veću dodatnu vrijednost svojim klijentima, zaposlenima i zajednicama u kojima djeluju. Pored toga, cilj im je da zajedno obezbijede priliku što većem broju talentovanih stručnjaka u Bosni i Hercegovini, i drugim zemljama regiona, da grade globalno konkurentne karijere bez napuštanja zemlje u kojoj žive.