Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko u Bihaću gradi novu fabriku, ko širi kapacitete u Ilijašu, koji maloprodajni bh. lanci otvaraju nove objekte, koji italijanski investitor ulaže u BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom semičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Bh. firma Yimor otvorila 46. prodajni objekat

Osnovana daleke 1989. godine, kompanija Yimor Domaljevac sa lancem marketa MEGA Diskont danas važi za jednu od najvećih veletrgovisnkih firmi na području Bosne i Hercegovine. Ove sedmice su otvorili još jednu poslovnicu u Gračanici koja se prostire na 1.200 metara kvadratnih i ujedno je jedna od većih marketa u lancu.

9. RS ulazi u projekt s Rusijom vrijedan 1,5 milijardi eura

Republika Srpska će graditi dvije elektrane na gas, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, poslije povrtka iz Rusije. Instalisana snaga, svake od elektrana biće 600 megavata, što bi obezbijedilo energetsku stabilnost RS-a u narednih 50 godina. Rekao je da će to biti investicija od preko milijardu i po eura.

8. Italijani otvaraju pogon u BiH i traže 50 radnika

Predstavnici italijanske firme Bosankar uskoro u Prijedoru otvaraju novi pogon i traže 50 radnika. ”Bosankar” je firma koja već 18 godina posluje na području BiH. U Bosanskoj Krupi imaju pogon površine 17 hiljada metara kvadratnih u koji je uloženo više od 24 miliona KM, a uskoro otvaraju i pogon u Prijedoru. Firma se bavi proizvodnjom kabina za razne industrijske, građevinske i poljoprivredne mašine.

7. BiH će se zadužiti 300 miliona eura za dionicu Koridora 5C

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora Vijeće ministara BiH usvojilo je inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB) (Koridor 5C, dionica Ovčari – Mostar sjever) u iznosu od 300 miliona eura.

Projekat podrazumijeva finansiranje izgradnje dionice autoputa od Ovčara do Mostara sjever na Koridoru 5s, a izgradnja autoputa će biti podijeljena na dionice Ovčari —Mostar sjever i Mostar sjever — Mostar jug.

6. ArcelorMittal kompanija koja je lani zaradila najviše novca u BiH

Najprofitabilnija kompanija u BiH prošle godine bio je ArcelorMittal Zenica koji je ostvario zaradu od skoro 200 miliona KM, što je nevjerovatan skok. Firma je lani imala neto dobit od čak 199,1 milion KM. Zanimljivo je da je ArcelorMittal nekoliko prethodnih godina poslovao s gubitkom.

5. Počeli s 11 radnika, danas rade za Chanel, Gucci, Louis Vuitton…

Sekretar Asocijacije TOKO pri VTK BiH, Muris Pozderac posjetio je kompaniju Forster Rohner Ilidža doo u Hrasnici gdje je sa direktoricom Elmom Memić obišao sve proizvodne pogone i razgovarao o trenutnoj situaciji, ali i o budućim razvojnim planovima ove kompanije.

Riječ je o jednoj od najboljih kompanija u svijetu kad je u pitanju proizvodnja vrhunske čipke i veza na platnu kojeg od njih naručuju i koriste najprestižniji svjetski brendovi kao što su Chanel, Louis Vuitton, Gucci i mnogi drugi. Kompanija Forster Rohner Ilidža d.o.o je osnovana 2017. godine od strane švicarske kompanije „Forster Rohner AG“ iz St. Gallena, kao kćerka firma sa sjedištem u Hrasnici.

4. Kompanija Bingo nabavlja postrojenje za preradu ulja u biodizel

Udruženje građana Ekosol u okviru projekta “Korišteno jestivo ulje – energetski resurs” na okruglom stolu u Tuzli prezentiralo je mogućnosti i prednosti prerade korištenog jestivog ulja u biodizel. U BiH ne postoji ni jedno postrojenje za preradu ulja u biodizel, ali će zahvaljući ovom projektu i tuzlanskoj kompaniji Bingo, Tuzlanski kanton biti prvi u kojem će se jestivo ulje prerađivati u bio dizel.

3. Robot traži desetine radnika za svoj novi objekat

Bh. trgovački lanac Robot otvorit će usoro svoj novi prodajni objekat u Istočnoj Ilidži. U tu svrhu kompanija ja raspisala oglas za popunu radnih mjesta a ukupan broj otvorenih radnih mjesta prelazi 60. Robot traži najviše trgovaca i blagajnika ali traže i knjigovođe, radnike u mesnici i skadištu, viljuškariste…

2. Kompanija Tranzitexport u Ilijašu proširila kapacitete

U proteklom periodu u Fabrici armaturnih mreža Tranzitexport u Ilijašu puštena je u pogon nova automatska mašina za proizvodnju armaturnih mreža. Time je dosadašnji kapacitet od 40.000 tona godišnje povećan na 65.000 tona gotovog proizvoda godišnje.

– Nova mašina je instalirana i očekujemo da počne da radi u julu. Uz nove kapacitete planiramo i nova zapošljavanja. Svi novi uposlenici bez prethodnog iskustva imaju priliku za internu obuku za rad u našoj fabrici – ističu iz kompanije Tranzitexport.

1. U Bihaću se gradi fabrika vrijedna pet miliona eura

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić posjetio je gradilište novih proizvodnih pogona firme Mastel CNC d.o.o. Bihać u bihaćkom naselju Klokot. Riječ je o firmi koja posluje u Bihaću od 2019. godine i čiji su vlasnici iz Njemačke a bavi se preradom metala na CNC mašinama.

Firma je krenula poslovati prije tri godine sa desetak radnika a sada ima 50 uposlenika i ova investicija će omogućiti proširenje prizvodnih pogona što u konačnici znači još novih 50 radnika. Vrijednost investicije bez mašina je pet miliona eura.